Landstingsrådet Vivianne Macdisi (S) anklagar den borgerliga majoriteten för att ha mörkat ett viktigt beslutsdokument.
De borgerliga partierna i Uppsala läns landsting har bestämt att vårdval ska införas för bland annat operationer av grå starr. Det innebär att privata vårdföretag tillåts konkurrera med Akademiska sjukhuset om patienterna.
Inför beslutet efterlyste landstingsrådet Vivianne Macdisi (S) en analys av konsekvenserna, men enligt henne fick hon aldrig någon sådan redogörelse.
I hälso- och sjukvårdens beslutsunderlag daterat den 31 maj anges i en enda mening att Akademiska sjukhuset behöver 1 800 gråstarrsoperationer per år för att upprätthålla kompetens, forskning och utbildning.
”I övrigt ses inga negativa konsekvenser av införande av vårdval på området”, står det i handlingen.
Men den 16 maj, två veckor innan beslutet om vårdval för gråstarrsoperationer, hade Lill-Inger Larsson, chef för Akademiska sjukhusets ögonklinik, skrivit ett brev till landstinget.
Vivianne Macdisi misstänker att detta brev undanhållits henne medvetet eftersom ögonklinikens chef påtalar negativa följder om man tappar gråstarroperationer till privata företag.
– I brevet finns 35 meningar där klinikchefen tydligt framhåller allvarliga risker med vårdval för operationer av grå starr. Detta har sedan i beslutshandlingen, det underlag jag som politiker fick del av, sammanfattats i en enda mening.
Ögonklinikens chef beskriver i brevet vad resultatet kan bli om sjukhuset får färre än 1 800 gråstarroperationer per år.
Hon redogör där för:
- ”Betydande negativa konsekvenser” för möjligheten att bibehålla en acceptabel standard på kirurgin om läkarna inte får tillräckligt många operationer att träna på”.
- Risk att den högspecialiserade kirurgin försämras.
- Att den kirurgiska kompetensen kan bli så låg att man inte längre kan operera på jourtid vilket medför att jourpatienter får söka sig till andra sjukhus med minskade intäkter för Akademiska sjukhuset.
- ”Stor risk” att forskningen skadas.
– Det är jätteallvarligt att vi inte har fått se den här skrivelsen. Får vi inte del av sådan här information finns risken att vi fattar beslut på felaktiga grunder, säger Vivianne Macdisi.
Att den borgerliga majoriteten skulle ha undanhållit informationen avfärdas av hälso- och sjukvårdstyrelsens ordförande Miriam Eriksson (KD).
– Det har vi absolut inte gjort, säger hon.
Beslutsunderlaget har skrivits av en tjänsteman på landstingets kansli som säger till UNT att varken majoriteten eller oppositionen fått brevet från ögonklinikens chef, utan att man brukar göra sammanfattningar av inkomna synpunkter. Vivianne Macdisi kontrar med att tjänstemännen agerar på uppdrag av de styrande politikerna.
Att brevet från ögonklinikens chef kom fram hänger samman med att UNT hörde talas om det och bad att få ut det. Landstinget sa först nej och hänvisade till sekretess men lämnade sedan ut papperet efter en ny begäran från UNT.
– Det rör sig utan tvekan om en offentlig handling som borde ha lämnats ut redan från början, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke.
Vivianne Macdisi ska undersöka om landstingets revisorer kan ta upp frågan. Även landstingsrådet Johan Edstav (MP) har reagerat starkt.
– Är det så att vi politiker inte får ta del av all relevant information anser jag att det handlar om tjänstefel, säger han.
Kritiskt brev fördes inte fram
I en skrivelse till landstinget beskrev chefen för Akademiska sjukhusets ögonklinik allvarliga risker med privatisering av ögonoperationer. Men brevet nådde aldrig oppositionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!