"Köttkonsumtionen måste minska"

När en skola i Nyköping införde köttfria onsdagar kontrade LRF med att erbjuda hamburgare på skolgården. I veckan har debatten rasat om köttets miljöpåverkan. Vi bad forskaren Elin Röös vid SLU att reda ut begreppen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-02-01 10:00

Vad tyckte du om LRF:s kontroversiella tilltag?

– Det var barnsligt och olyckligt. Samtidigt har jag stor förståelse för den frustration som många av LRF:s medlemmar känner. Det är inte lätt att vara bonde i Sverige i dag och konkurrera med det billiga importerade köttet. Det har jag stor respekt för.

Borde vi äta mindre kött?

– Ja. Köttet står för cirka hälften av växthusgaserna från det vi äter. Under de senaste 20 åren har köttkonsumtionen ökat med nästan 50 procent. Om klimatmålen ska nås måste köttkonsumtionen minska.

Varför ökar köttkonsumtionen?

– Vi blir allt rikare samtidigt som köttet blir allt billigare. Dessutom bidrar olika dieter och mattrender till att vi äter mer kött. Det är framför allt importerat kött som bidrar till ökningen. Om vi i stället lade pengarna på att äta svenskt, ekologiskt kött mer sällan så vore mycket vunnet. Det skulle även köttproducenterna inom LRF vinna på. Problemet är att folk inte verkar vara beredda att ändra sina vanor ännu. Det är medelålders män som äter allra mest kött.

Varför då?

– Jag tror att många upplever det som något manligt att stå vid grillen och att vegetarisk kost inte mättar tillräckligt, man kallar det för ”kaninmat” och så vidare.

Hur kommer det sig att de här frågorna är så laddade?

– Mat är känsligt. Många tar det personligt. ”Ingen ska komma och säga åt mig vad jag får och inte får äta”, och så vidare.

Tidigare ordföranden för LRF i Nyköping, Lovisa Norberg har sagt att ”korna fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor i stället för kött. De siffrorna har vi inte”. Kommentar?

– Jo. Kor har ju en fantastisk förmåga att kunna livnära sig bara på gräs och det är också därför de har fyra magar, för att kunna bryta ner cellulosan i växterna. I den processen bildas det metangas som är en växthusgas.

Hon ska också ha sagt att kött är ”särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga”. Stämmer det att unga kvinnor har ett särskilt köttbehov?

– Nja, människor i allmänhet har behov av att få i sig järn och mineraler. Eftersom kött är en sådan stor del av de flestas kost så är det också den vägen vi får i oss det. Vi är vana vid det och skulle man plötsligt bara ta bort det så skulle det leda till problem. Men man kan äta fullgod vegetarisk kost också. Det finns inget som säger att människan måste ha kött för att må bra.

Finns det inga fördelar alls med att äta kött?

– Jo, visst finns det fördelar. Det finns växter och djur som är helt anpassade till naturbetesmarker och det är viktigt att bevara dem. Då behövs det betande djur.

Vilket är det bästa köttet man kan köpa, ur miljösynpunkt?

– Det beror på hur man ser det. Kött från djur som betat är bra för den biologiska mångfalden medan kyckling är bra eftersom de djuren kräver lite foder. Samtidigt är de beroende av importerad soja, vilket inte är bra.

Och vilket kött är sämst?

– Det är allt kött som vi överkonsumerar utan att veta var det kommer från. Jag tycker att man ska vara en besvärlig kund och ta reda på mer om köttet samt hur djuren har vuxit upp.

Vad äter du själv?

– Jag äter väldigt mycket vegetarisk mat, men sedan köper jag också naturbetat kött direkt från leverantören.

Personligt

Elin Röös

Ålder: Fyller 41 år i dag, lördag.

Bor: I Svartbäcken, Uppsala.

Gör: Forskar vid Sveriges Lantbruksuniversitet kring livs-medlens miljöpåverkan och intresserar sig bland annat för konflikter mellan olika miljömål i bedömningen av vad som är miljösmarta kostval.

Aktuell: Ligger bakom informationssajten Köttguiden (kottguiden.com) där konsumenter kan ta reda på vilken miljöpåverkan olika sorters kött har.

Personligt
Elin Röös
Ålder: Fyller 41 år i dag, lördag.
Bor: I Svartbäcken, Uppsala.
Gör: Forskar kring livs-medlens miljöpåverkan och intresserar sig bland annat för konflikter mellan olika miljömål i bedömningen av vad som är miljösmarta kostval.
Aktuell: Ligger bakom informationssajten Köttguiden (kottguiden.com) där konsumenter kan ta reda på vilken miljöpåverkan olika sortElin RöösÅlder: Fyller 41 år i dag, lördag.Bor: I Svartbäcken, Uppsala.Gör: Forskar kring livs-medlens miljöpåverkan och intresserar sig bland annat för konflikter mellan olika miljömål i bedömningen av vad som är miljösmarta kostval.Aktuell: Ligger bakom informationssajten Köttguiden (kottguiden.com) där konsumenter kan ta reda på vilken miljöpåverkan olika sorters kött hPersonligt
Elin Röös
Ålder: Fyller 41 år i dag, lördag.
Bor: I Svartbäcken, Uppsala.
Gör: Forskar kring livs-medlens miljöpåverkan och intresserar sig bland annat för konflikter mellan olika miljömål i bedömningen av vad som är miljösmarta kostval.
Aktuell: Ligger bakom informationssajten Köttguiden (kottguiden.com) där konsumenter kan ta reda på vilken miljöpåverkan olika sorters kött har.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om