– Det kan starta en spiral mot ett väldigt orättvist samhälle som jag är helt främmande inför, säger Mohammad Hassan, kommunalråd för folkpartiet.
En rundringning som UNT har gjort visar att de övriga i alliansen i Uppsala är mycket kritiska till en tjockisskatt. Människor har bland annat olika medicinska, psykologiska och social förutsättningar och övervikta ska därför inte belastas via skattsedeln, menar man.
– Jag kan absolut inte gå med på särskilda skatter för en viss grupp människor, grundat på kroppsliga förutsättningar. Om det börjar där, vart tar det vägen då? Vi har exempelvis människor som har större genetisk risk att få cancer, ska de betala en speciell cancerskatt? undrar Mohammad Hassan retoriskt.
– Nej, det är helt främmande för mig.
Moderaternas kommunalråd Gunnar Hedberg är också väldigt kritisk, och är inne på samma linje. Han betonar också människors rätt till en personlig integritet, och att frågan är mycket mer komplicerad än att bara titta på vad vågen visar.
– Övervikt är inte bara en viljefråga. Vi har exempelvis olika genetiska förutsättningar. Men vi har också rätt till ett privatliv, en personlig integritet. Dit hör bland annat vikten. Samhället ska bland annat därför inte beskatta människor med övervikt.
– På riksplanet har man tidigare diskuterat skatt på fettrika livsmedel. Det är en annan väg att gå, Samtidigt är fett bärare av exempelvis vitaminer, så frågan är långt ifrån svartvit.
Tror du att Sverige generellt kan gå mot individanpassade skattenivåer?
– Nej, det tror jag inte.
Kristdemokraternas kommunalråd Ebba Busch ställer sig inte heller bakom uttalandet men menar samtidigt att man inte heller ska peka ut någon för att skriva ett blogginlägg, lika lite som att peka ut överviktiga.
- Svaret på sådana funderingar är ett solklart nej men jag tror även på fri yttranderätt, säger hon till UNT på söndagen.
Hon undrar var man ska dra gränsen och menar att det är ett problematiskt resonemang.
- Då kan man ju föra det resonemanget kring människor som rökt eller stressat mycket och som behöver opereras på grund av det, säger hon.
Däremot tycker hon att det är viktigt att föra ett resonemnag kring det personliga ansvaret.
- Om det är det han menar så hade det varit en helt annan diskussion. Som kommunalråd bör man arbeta lite hårdare på hur man utrycker sig.
- Jag kan inte hindra honom från att göra dessa typer av uttalanden men jag ser allvarligt på den här typen av resonemang. Gör man det på flera områden tror jag man får väldigt svårt att hålla ihop ett samhälle. Det finns många aktiva beslut som man fattar och som skadar en själv, som att man äter dåligt, sover dåligt, inte byter till vinterdäck i tid och råkar ut för en olycka. Men även om man har brutit mot lagen ska man fortfarande kunna få vård, säger Ebba Busch