Kalaset över för krogägare

Kalaset är slut för nattklubbsprofilen Patric Vallgårda. Storsatsningen på Kalas mitt i city höll ett år, sedan fick hans krogbolag kronofogden efter sig – igen. Sedan en månad driver ett nytt bolag klubben.

Uppsala2010-09-17 08:13

Patric Vallgårda har varit involverad i flera kroghärvor på senare år. För ett år sedan berättade UNT att han i sitt nya bolag Vaksalagatan 10 AB storsatsade på det nya konceptet Kalas med 2000 kvadratmeter klubb i två våningar och med tre dansgolv.
Satsningen skulle bli lyftet efter ett år av skulder och trubbel. Nästan exakt ett år senare jagas nu Patric Vallgårdas bolag av Kronofogden för skulder på nästan en halv miljon kronor. Dessutom finns räkningar på ytterligare en halv miljon som måste vara betalda före septembers utgång för att inte de också ska hamna hos kronofogden.

Nu har fastighetsägaren bakom Kalas tröttnat på ”strul och problem” och enligt egen utsago kört ut Patric Vallgårda från verksamheten.
– Vi orkar inte med hyresgäster som inte sköter sig. Krogbranschen är tuff och man måste vara seriös, säger Joseph Lahyani, krogprofil som är delägare i sex krogar i Uppsala och äger fastigheter som inrymmer krogar som Kalas och Konsertbaren.
Serveringstillståndet är nu i stället skrivet på ett nybildat skuldfritt bolag, Uppsala Lounge.
– Nu hoppas att vi att de här nya hyresgästerna kan vända trenden och sköta det här bra. Det har gått bra den första tiden i alla fall, säger Joseph Lahyani.
Enligt honom finns bara en väg att lyckas i krogbranschen: att vara seriös och professionell.
– Det är dyrt att gå ut och äta i Sverige och krogarna måste försöka överleva på helgverksamheten, men det räcker inte. Då gäller det att ha seriös personal som verkligen kan räkna för att det ska fungera. Det gäller hela ledet, från kocken som måste beräkna mat och inköp, ända upp till ledningen, säger han.

Krogarnas krux är enligt Joseph Lahyani den höga kostanden för personal. Har man för lite personal blir servicen för dålig, har man för mycket personal blir det för dyrt.
– Det borde vara billigare att anställa personal, då skulle också fler få jobb.
Bilden av krogbranschen som en fifflarvärld är orättvis, menar han, även om han inte nekar till att det finns problem.
– Håller man på med svarta pengar då ska man åka dit. Men det finns de som kämpar och försöker men inte lyckas för att kostnaderna är för höga, och så finns många som sköter sig utmärkt, som vi och Svenssons, säger han.
På enheten för serveringstillstånd på Uppsala kommun gör man vad man kan för att se till att branschen drivs av seriösa personer. När någon söker ett serveringstillstånd görs bedömningar med hjälp av uppgifter från Skatte- och Kronofogdemyndigheten om den sökandes lämplighet.

Hur kan det komma sig att Patric Vallgårdas bolag Vaksalagatan 10 AB fick tillstånd för Kalas när hans bolag bakom krogarna Blue Moon Bar och People hade stora skulder.
– Det är det aktuella läget som gäller. Bolaget hade inga skulder just då. De tidigare bolagen hade skrivits över på någon annan, säger Henrik Larsson, tillståndshandläggare.
UNT har sökt Patric Vallgårda, men inte nått honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om