Den arbetslösa kvinnan sände en handskriven ansökan till 55-plussare och nämnde att hon blivit anmodad av Arbetsförmedlingen att söka jobb där. Hon skrev också att hon snarast ville ha ett svar att visa upp.
På måndagen lade vd Christopher Walkendorff Pike ut ansökan på Facebook, med kommentaren:
”Det är sådana här idioter sossarna vill fortsätta dalta med. Detta är en ”ansökan” från en verklig arbetssökande vi fick in. Fy fan!”
Christopher Walkendorff Pike säger nu att det var ”fel” att lägga ut ansökan på nätet utan att fråga kvinnan som sökt.
– Det var menat för den närmaste kretsen, men problemet finns och bör uppmärksammas, säger han.
Problemet, enligt Christopher Walkendorff Pike, är att det är vanligt att folk sänder in ansökningar bara för att kunna visa upp för Arbetsförmedlingen att de har sökt jobbet.
– Till slut lessnar man på att vara mellanlandning för dem som uppenbarligen inte vill ha jobb utan bara är ute efter a-kassa. Vi får 20–30 såna i veckan.
Du kallar henne ”idiot”, vad har du att säga om det?
– Jag har ingen kommentar till det.
På tisdagen skickade Christopher Walkendorff Pike brev, med kvinnans ansökan bifogad, till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Han menar att regeringen borde återinföra rätten att ”stämpla upp” som begränsades för några år sedan. Då skulle fler vilja jobba extratimmar, menar han.
– Nu kan inte folk ta timmar för de är rädda om a-kassan.
55-plussare är ett serviceföretag med affärsidé att ha äldre anställda. Företaget finns förutom i Uppsala bland annat i Stockholm, Västerås, Enköping, Linköping och Malmö. Enligt Christopher Walkendorff Pike finns på tjänstgöringslistorna mellan 200 och 300 personer som brukar arbeta för företaget. De flesta jobbar få timmar i veckan.
I Uppsala har företaget bland annat avtal med kommunen om ledsagarservice. Enligt Christopher Walkendorff Pike är även hemtjänst på gång i Uppsala.
Att publicera ansökan på nätet, med vidhängande kommentar, kan strida mot personuppgiftslagen. Den säger att man inte får publicera personuppgifter om den som berörs av publiceringen kränks.
Men enligt Maria Karlströms, jurist på Datainspektionen, finns det ingen generell regel som slår fast vad som är kränkande, utan varje fall måste bedömas för sig. Faktorer som påverkar är syftet med publiceringen, vilka uppgifter som sprids, samt var och hur länge de ligger ute. Vissa uppgifter anses vara särskilt känsliga.
– Det är uppgifter om hälsa, sexualliv och politiska åsikter till exempel, säger Maria Karlströms.
Om syftet är att skandalisera och hänga ut någon så är det normalt en kränkande publicering enligt personuppgiftslagen. Vad den drabbade personen anser om saken påverkar också bedömningen, men är inte avgörande för om det är en kränkning i lagens mening.
För den som anser sig kränkt på nätet finns också möjlighet att anmäla enligt brottsbalkens paragrafer om förtal eller förolämpning.
UNT har inte lyckats nå den arbetssökande för en kommentar.
Under onsdagen plockades inlägget bort från Facebook.
Jobbsökande idiotförklarad
En 57-årig kvinna sökte jobb hos Uppsalaföretaget 55-plussare i Sverige AB. Vd:n för företaget lade ut hela ansökan på Facebook och kallade henne ”idiot”. Nu har han skickat en kopia av ansökan till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!