Infektioner ökar risken för glutenintolerans

Spädbarn med upprepade infektioner löper ökad risk för att utveckla glutenintolerans. Det visar forskare vid Umeå och Uppsala universitet i en studie.

Uppsala2013-01-13 07:56

Studien publiceras i den nätbaserade facktidskriften BMC Pediatrics.
– Våra resultat understryker betydelsen av amning för att minska risken för celiaki, i synnerhet för spädbarn som har upprepade infektioner, säger läkaren och forskaren Anna Myléus vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.

Studien bygger på en omfattande mat- och hälsoenkät som besvarades av föräldrarna till 373 barn med celiaki och 581 slumpmässigt utvalda jämförelsebarn utan denna tarmsjukdom.
När forskarna granskade enkätsvaren fann de att tre eller fler infektioner under de första sex levnadsmånaderna var 50 procent vanligare bland barnen med celiaki jämfört med bland barnen som tålde gluten.
– Särskilt hög var risken för celiaki om dessutom amningen avslutats innan barnen började få vällingar och annan glutenhaltig mat och mängden gluten i kosten snabbt steg till höga nivåer, säger Anna Myléus.

Enligt forskarnas kalkyler kan omkring tio procent av alla fall av celiaki kopplas till upprepade infektioner tidigt i livet, oftast i kombination med tidigt avbruten amning och mycket gluten i spädbarnskosten.
– Även om barnen inte har upprepade infektioner är det viktigt att amningen, om möjligt, fortsätter när barnet börjar få gluten i kosten. Närmare hälften av alla fall av celiaki i vår studie hade samband med tidigt avslutad amning och mycket gluten i maten, säger Anna Myléus.

Celaki

Cirka en procent av befolkningen har celiaki. Hos dem orsakar proteinet gluten en inflammation i tunntarmens slemhinna. Symtom kan vara mag- och tarmbesvär, trötthet och viktnedgång. Gluten finns i vete, råg och korn. Den som har celiaki måste avstå från livsmedel som innehåller dessa sädesslag. Den som misstänker att han/hon eller något barn har celiaki bör vända sig till sin vårdcentral för att få detta utrett

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om