Neddragningarna blir kännbara för föreningslivet redan i år men främst 2013 då det får full effekt. Ett sparförslag har tagits fram som politikerna i idrotts- och fritidsnämnden ska ta ställning till på tisdag den här veckan. Totalt måste 7,2 miljoner kronor sparas. I kronor och ören drabbas Fyrishov värst av förslaget. Där vill nämnden minska ersättningen med totalt 4 miljoner kronor. Bland annat föreslås ersättningen för allmänhetens bad minska med 1,6 miljoner. Ersättning för bokningsbara timmar idrottshallar minskas med nästan lika mycket.
– Skulle det här bli verklighet så innebär det att vi måste höja avgifterna kraftfullt för allmänheten i Fyrishov och Gottsunda. Vi har nyligen höjt dem och vill inte göra det igen. Men det mest katastrofala är minskningen av antalet träningstimmar. De blir 3 500 färre och drabbar alla idrotter, säger Lars O Ericsson (C) ordförande i Fyrishov.
Styrelsen har haft en träff med politikerna i idrotts- och fritidsnämnden och framfört sin syn på besparingskraven. Diskussionerna ska fortsätta. Det bekräftar nämndens ordförande Inger Söderberg (M).
Övriga förslag verkar ligga fast. De handlar om att stänga idrottshallar under längre och kortare perioder av året, vänta med att spola is på bana 2 på Studenternas och dra ner på vinterskötseln av konstgräsplaner och grusplaner. Totalt kan det innebära över 9 000 färre bokade timmar för idrotten.
– Det blir en neddragning av kvaliteten. Men förenings- och aktivitetsbidragen rör vi inte. Det ska fungera som planerat. Samtidigt är det här ett förslag som varken vi eller oppositionen hunnit diskutera. Men vi måste ha en budget i balans. Pengarna måste tas någonstans annars knuffar vi bara problemen framför oss, säger Inger Söderberg.
Underskottet har uppstått sedan fritids- och naturvårdsnämnden upphörde vid årsskiftet och idrotts - och fritidsnämnden blev en egen nämnd. Budgen var större tidigare och de gemensamma pengarna användes fritt inom nämnden.
– Efter uppdelningen visade det sig att mer pengar använts för idrott än för fritid och natur. Men det var före min tid, säger Inge Söderberg.
Så man har tagit pengar som var ämnat för naturvård och använt till idrott?
– Man kan säga att man har nallat lite på natur, ja.
Miljöpartisten Richard Malmström, andre vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, är kritisk.
– Under senare år har det blivit något av en kultur inom alliansen i nämnden att använda pengarna på det sättet. Vi har varit emot det. De har visserligen rätt att göra på det viset. Samtidigt har de sagt att det inte finns pengar till naturvård och friluftsliv. Man har dessutom investerat utan att tänka på kostnaderna, och nu har vi ett stort underskott, säger han.
Inger Söderberg håller med om att nämnden behöver mer pengar i budgeten.
Kommer ni att få det?
– Jag hoppas och tror att vi ska kunna få det, säger hon
Idrottshallar kan tvingas spara
Fyrishov kan tvingas chockhöja badavgifterna och tusentalts träningstimmar hotar försvinna när idrotts- och fritidsnämnden måste spara. Drygt sju miljoner fattas i budgeten sedan sport och naturvård skiljdes åt.
Så ser besparingsförslaget ut
Fritids- och föreningslokaler:
Besparing 2012: 570 000
Besparing: 2013: 860 000
Ett administrativt uppdrag som inte inkräktar på verksamheten
Gränby Ishallar:
Besparing 2012: 0
Besparing: 2013: 1 671 000
C-hallen stängs 1 april - 31 juli, minskning med 400 bokade timmar
B-hallen stängs under ett åt, minskning med 2 990 bokade timmar
Studenternas IP:
Besparing 2012: 326 000
Besparing: 2013: 326 000
Isen på bana 2 spolas inte november och december, minskning med 330 bokade timmar. Bana 1 i Relitahallen kan användas i stället.
Bokningsbara ytor
Besparing 2012: 200 000
Besparing: 2013: 580 000
Ingen vinterskötsel av konstgräsplanerna utöver Löten, inga grusplaner sköts. Löten öppen från januari. Totalt 2 225 färre bokade timmar
Fyrishov:
Besparing 2012: 2 011 500
Besparing: 2013: 4 023 000
Minskad ersättning för allmänhetens bad, för ersättning till specialutrustade lokaler och uppdraget Öppna arenor. Minskning med 3 553 bokade timmar
Rosendalshallen:
Tillkommer för föreningar med 2 400 timmar under ordinarie säsong