Hög buk ökar risk för hjärtsjukdom

Hur mycket magen sticker upp när du ligger på rygg ger bättre besked om du ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar än både ditt midjemått och kroppsmasseindex BMI. För män är gränsen för riskabelt hög buk22 centimeter och för kvinnor 20 centimeter.

Uppsala2010-09-22 09:00

Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en unik studie som publiceras i facktidskriften Journal of obesity.
– Vi är faktiskt först i världen att ta fram gränsvärden för vilken bukhöjd som är förknippad med starkt ökad förekomst av dåliga blodfetter, rubbat blodsocker och andra störningar i ämnesomsättningen som kan bidra till hjärt-kärlsjuklighet, säger docent Ulf Risérus vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

Att feta människor, i synnerhet de med bukfetma, betydligt oftare än normalviktiga personer har flera för hjärtat riskabla störningar i ämnesomsättningen är väl känt. Sedan länge finns också ”gränsvärden” för när BMI-värdet och bukomfånget blivit riskabelt högt.
– Under senare år har dock framkommit att det förmodligen är det litet fastare fettet som ligger djupare inne i buken och som inte faller ut åt sidorna när man ligger på rygg som är allra farligast. Det väckte tanken att man genom att mäta bukens diameter kanske kan få ett bättre riskmått än både BMI och bukomfång, säger Ulf Risérus.

I studien har forskarna använt uppgifter om drygt 4 000 kvinnor och män i Stockholms län som vid 60 års ålder genomgick en hälsokoll där bland deras blodtryck, blodfetter, blodsockernivåer och levervärden mättes. På alla beräknades också BMI och mättes bukhöjd och bukomfång.
Som väntat fanns ett tydligt samband mellan ett högt BMI och ökad förekomst av sådana riskfaktorer för hjärtat. Än starkare var sambandet mellan ett högt midjeomfång och riskfaktorerna.
– För män var det dock bukhöjden som var allra starkast kopplad till de flesta av riskfaktorerna. För kvinnorna var bukhöjden ett lika bra mått som bukomfånget för att spåra vilka som hade en riskabel anhopning av riskfaktorer för hjärtat, säger Ulf Risérus.

Minst 22 centimeters bukhöjd hos män och minst 20 centimeters bukhöjd hos kvinnor är de gränsvärden forskarna kommit fram till för när mannen eller kvinnan med stor sannolikhet har ett flertal ogynnsamma rubbningar i ämnesomsättningen.
– Är din bukhöjd betydligt högre än så finns goda skäl att direkt ta en läkarkontakt för att kolla blodtryck, blodsocker och andra riskfaktorer. Ligger bukhöjden precis över gränsen däremot tycker jag att du i första hand bör försöka gå ner några kilo i vikt. När bukhöjden sjunker brukar man också se en förbättring av riskfaktorerna, säger Ulf Risérus.
Han tror att mätning av bukhöjden kan vara ett nytt enkelt verktyg för att identifiera lämpliga försökspersoner till prövningar av till exempel läkemedel eller livsstilsförändringar för att påverka olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

På  litet längre sikt hoppas han att de nya gränsvärdena och mätning av bukhöjden ska kunna bli rutin inom vården för att fånga in personer i riskzonen för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar.
– Först bör man dock undersöka om våra resultat för 60-åringarna gäller även för personer i andra åldersgrupper. Det är också viktigt att i studier med längre uppföljningstid ta reda på hur starkt våra gränsvärden för bukhöjden är kopplade även till den långsiktiga risken för att insjukna och dö i någon hjärt-kärlsjukdom, säger Ulf Risérus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!