Hjärnkoll ska bryta tabu

Var fjärde svensk lever med psykisk ohälsa, men få vågar prata om det. Kampanjen Hjärnkoll kan ändra på saken. Med en budget på en miljon kronor ska upplänningarna förmås att bryta ett tabu som kan hjälpa många psykiskt sjuka till ett bättre liv.

Uppsala2010-10-10 17:54

Hjärnkoll har initierats av regeringen som delat ut 24 miljoner kronor under två års tid för projekt som ska ändra attityderna till psykiskt ohälsa och psykiska funktionshinder. Attityduppdraget i Uppsala län har fått en miljon och utsetts till ett av tre kampanjlän i landet. 40 attitydambassadörer har utbildats. De har själva erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning och deras uppgift är att sprida information om det.

- Jag har en psykossjukdom. Trots det kan jag arbeta som alla andra. Det hindrar mig inte i mitt liv. Men det är viktigt att man har människor runt om som ställer upp. Då måste man också kunna vara öppen och prata om problemen. Det finns så mycket fördomar, säger Elisabet Alphonce som är projektledare för länets attityduppdrag.

Attitydambassadören Therese Netzell som har adhd är ute och berättar om sin situation och vad adhd innebär i vardagslivet. Hon är lärare.
– Jag var orolig för hur allmänheten skulle reagera när de fick reda på mitt funktionshinder. Men det gick jättebra. När jag förklarade vad adhd är så togs det emot mycket positivt, säger hon.

Erfarenheterna av sjukdomen gör att hon också kan se barnens svårigheter i klassrummet både socialt och psykiskt.
– Jag kan förstå en stökig elev eller någon som har svårt att sitta still och föreslå alternativ till det. Jag vet ju själv hur det är. En person med adhd kan må lika bra som andra, men vissa kan behöva stöd annars kan det leda till psykisk sjukdom, säger Therese Netzell.

En hel del har förändrats sedan Elisabet Alphonce fick sin psykossjukdom i slutet av 70-talet. Då fanns ett starkt tabu och ett vi och dom förhållande inom vården. Det är borta. Men mycket återstår att göra
- Sedan jag börjat berätta om min psykos så har folk hört av sig till mig om hur de ska agera när vänner eller anhöriga mår dåligt. Vi måste bryta skamkänslorna. Man ska kunna prata om psykisk ohälsa på jobbet och ute i samhället, precis som om vilken annan sjukdom som helst, säger hon.

Svenska folket om psykisk ohälsa

 • Fyra av tio svenskar har känt oro för sin psykiska hälsa.

• Mer än varannan känner någon som haft psykiska problem

• Tre av tio tycker psykisk ohälsa är skamligt.

• En av tre skulle inte eller är osäkra om de skulle berätta för en vän om de fick psykiska problem, samtidigt som nio av tio tycker det är viktigt att prata med någon som man litar på om man mår dåligt.

• En av fyra har sökt professionell hjälp för psykiska problem. Lika många vet inte vart de kan vända sig de skulle drabbas

Källa: En undersökning som genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Hjärnkoll. Mätningen omfattar 1 000 intervjuer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om