Domen som kom i vintras har väckt bekymmer inom handikapprörelsen som befarar att kommuner nu tänker ompröva sina ersättningsregler. Bland annat har Knivsta kommun börjat utreda frågan:
- Vi har sagt att vi på tjänstemannanivå ska titta på frågan och om det är möjligt komma fram till gemensamma riktlinjer mellan kommunerna i länet, säger socialchefen Annika Placido som tillägger att det blir politikerna som får ta det slutgiltiga beslutet.
Pia-Maria Hammarling i Uppsala har en synskada och är beroende av sin ledsagare då hon rör sig utomhus. Hon tror att en ändrad tillämpning kommer att slå hårt mot funktionshindrade med låga inkomster. En del har knappt råd att betala sina egna aktiviteter i form av teater, bio och föreningsevenemang.
- Ska funktionshindrade betala även för ledsagaren vid aktiviteter så kommer de inte att ha råd. Det innebär i slutändan att de blir mer isolerade hemma.
Linda Sundblom som brukar jobba extra som ledsagare åt Pia och flera andra Uppsalabor säger att det är sällsynt att ledsagaren får följa med sin klient in på evenemang gratis. På Fyrishov får hon alltid betala. Det spelar ingen roll att hon har uppdraget att följa med Pia på simning, träning eller en konsert. På stadsbussarna reser hon gratis med Pia, men på tågresor till Stockholm måste hon betala. I dagsläget får Linda Sundblom sina utlägg betalda av Uppsala kommun. Om ersättningen för utlägg togs bort skulle många fler ledsagare avstå från sina uppdrag. Med tanke på timlönen i storleksordningen 90-120 kronor blir det för lite kvar, resonerar hon.
- Det innebär att fler funktionshindrade kommer att bli sittande hemma.
Uppsala kommun hör till de kommuner som fortfarande ersätter ledsagares utgifter. Men hur den nya domen kommer att påverka Uppsalas inställning är ännu oklart. Roger Jo Linder, chef vid kontoret för hälsa, vård och omsorg, beräknar att kommunens kostnader för ledsagartjänsten uppgår till knappt 14 miljoner per år. Av den summan utgör cirka 12-15 procent utlägg i samband med uppdraget.
- Frågan har inte varit föremål för en skarp diskussion hos oss och den är inget som prioriteras av kontoret just nu. Vi avvaktar direktiv från politikerna.
Stig Rådahl (M), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, meddelar att frågan ännu inte har diskuterats.
Göran Anér, aktiv inom Föreningen Autism anser att domen visar på behov av en lagändring som ger rätt till ersättning för ledsagarkostnader.
- Jag kan inte förstå annat än att domstolen har rätt. Det finns ingen laglig rätt att tvinga kommunerna att betala ut en ersättning. Därför är en lagändring viktig. Annars riskerar insatserna att begränsas till promenerande med funktionshindrade i deras närområde.
Han tror att fler funktionshindrade i dag är aktiva och delaktiga i samhällets aktiviteter än när lagen skrevs. Då funderade man inte ens över ledsagarens eventuella utlägg.
Domstolen anser att den enskilde kan få rätt till ersättning enligt socialtjänstlagen, men det har inte prövats ännu utifrån den nya domen. Göran Anér tycker inte att det vore en bra lösning.
- Det blir krångligt för den enskilde och en risk att myndigheterna blandar samman de två lagarna. Omfattas man av LSS bör så mycket som möjligt prövas utifrån den lagen.