Här samsas det vilda med parken

Gottsunda har ett av Uppsalas största grönområden. Den långa Gottsundagipen bjuder på både lek, nytta och skönhet. I ett nyanlagt stråk som går från Gottsunda centrum ner till gipen blommar rhododendron och myskmadra.

Kersti Claesson är ute och promenerar med sina små pudlar Malva och Myrra.

Kersti Claesson är ute och promenerar med sina små pudlar Malva och Myrra.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-06-24 15:49

Parkförvaltarna Bosse Jansson och Stefan Hellström rensar bort ogräs bland planteringarna av skuggröna som växer längs gångvägen. För två år sedan anlade kommunen stråket som går från Gottsunda centrum ner till Gottsundagipen: det stora grönområde som löper från Vårdsätra, förbi Gottsunda och bort till Sunnersta. 
– Här var väldigt stökigt och osäkert förut. Så kommunen såg till att rensa bort träd och sly så att det skulle bli ljusare, säger Bosse Jansson.
Nu ringlar en liten parkslinga längs vägen där alla lyktstolpar, bänkar och soptunnor är målade i vinrött. Här växer rhododendron, mattor av vit myskmadra och förgätmigej. I mitten i en av parkerna står en nyplanterad prydnadssal.
– Den kommer att blomma vackert. Allt grönt försvinner och det blir bara vita blommor kvar, säger Stefan Hellström.

Stråket är en blandning av vilda växter och planteringar. Man har bevarat skogskänslan men skapat öppna små oaser. För att få platsen ljusare har det placerats ut lampor som kvällstid lyser upp trädkronorna i olika färger.
Kersti Claesson är ute och promenerar med sina små pudlar Malva och Myrra längs den här vägen flera gånger om dagen.
– Helt underbart är det. En så fantastisk blandning mellan vilda växter och planterat. Förut var det otäckt att gå här på kvällen, men nu känns det mycket säkrare, säger Kersti Claesson.
I slutet av stråket, strax innan gipen, är det svårt att avgöra vilka växter som planterats och vilka som växer vilda. Här finns nämligen blommor som är ovanliga för skogsområdet, och troligen har de blivit kvar och förökat sig från gamla trädgårdar som tidigare låg på platsen.
 – Det växer så mycket konstiga växter här, som skuggröna och plister. De måste ha kommit från någons trädgård, säger Stefan Hellström.

På en öppen gräsplätt står nyplanterade syrener, magnolia och ullungrönn, med rötterna begravda i gröna plastsäckar fyllda med vatten. Troligen får de växa lugnt och tryggt, det har knappt varit någon förstörelse i området.
– Särskilt inte om man jämför med andra parker, som till exempel Stadsträdgården. Det enda som har hänt är att folk stulit lite rhododendronplantor, troligen för att sätta i sina egna trädgårdar, säger Bosse Jansson.
Och det kanske är sådant man får räkna med i en öppen park. Precis som att man får räkna med att det börjat trampas upp nya stigar, rakt igenom rhododendronbuskarna.


Gottsunda sparade naturen

Gottsunda är en typisk utbyggnad för det sena 1960-talet. Man byggde i natur, och sparade också mycket av den. Här finns relativt lite anlagd park men
i dag har grönområdet Gottsundagipen utvecklats till en sorts parkområde, även om det mest är till för aktiviteter. Kommunen klipper gräset och upplåter marken för odlingslotter.
Ganska nytt är stråket mellan Gottsunda centrum och Gottsundagipen. Det var tidigare ett naturstråk men är nu parkifierat med en mängd nya planteringar. Kommunen har tagit ner träd och satt upp ny belysning för att öka säkerheten. Här finns bland annat rhododendron, magnolia och marktäckande perenner som vintergröna och myskmadra.
Ett annat grönområde är Tallparken som består av gräsmattor, små gröna kullar och en lekplats. Nästa år blir Gottsunda ännu grönare. Då ska centrum byggas om och mer grönska införas. Andel kommunalägd parkmark i Gottsunda är ungefär 27 procent av den totala arean.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om