Här är äldreboendet där alla vill bo

Björklingegården i Björklinge är Sveriges bästa äldreboende. Det vet sedan länge både personalen och de äldre, men nu har man också fått papper på sin förträfflighet.

Kate Nakev och Gerd Hovander (boende) på promenad utanför Björklingegården.

Kate Nakev och Gerd Hovander (boende) på promenad utanför Björklingegården.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2011-10-17 10:58

UNT träffade boende och personal på söndagen för att ta reda på vad det är som gör Björklingegården så speciell. Danijela Cvetkovic är verksamhetschef sedan fem år, och hon fick tårar i ögonen när hon i veckan fick veta att Björklingegården utsetts av Socialstyrelsen till Sveriges bästa äldreboende.
– Men vi är bra. Vi har jättebra gemenskap, både personal och boende, och vi skrattar mycket här. För mig som chef är det otroligt viktigt att personalen trivs och mår bra, säger hon, medan vi slår oss ner vid kaffebordet och provsmakar dagens efterrätt.

Samarbetet mellan hemvården och Björklingegården är också viktigt, tycker Danijela Cvetkovic, som är chef för båda verksamheterna. Ofta känner de äldre redan personalen när de så småningom flyttar in på Björklingegården
– Det är ett bra koncept att båda verksamheterna har samma chef. Det innebär kontinuitet och trygghet, och blir en naturlig koppling. Jag har hört folk säga att de ser fram mot att en dag få flytta in här. Det är ett högt betyg.

En annan viktig faktor för de äldres trivsel är maten. På Björklingegården började man laga egen mat för ett och ett halvt år sedan. Man satsar på närproducerat med så lite halvfabrikat som möjligt.
– Maten är en viktig fråga, för de äldre behöver näring, tätare måltider och möjligheter att variera kosten, säger Danijela Cvetkovic.

På Björklingegården prioriterar man aktiviteter. Karin Jansson är aktivitetsansvarig och visar en pärm med mängder av olika aktiviteter som de boende kan delta i. Det är allt från trubadursång, gymnastik och bingo till jordgubbsplockning, kräftskivor och promenader med Väntjänsten.
– Att man flyttar in på ett boende behöver inte betyda att man slutar leva. Vi har folk här som varit med på älgjakt med sin rullator, säger gruppledare Susanne Stensson.
Ute i matsalen har de äldre just avslutat sin söndagslunch, plommonspäckad fläskkarré följt av hemgjorda bakelser med grädde, blåbär och hallon. Den som vill får rödvin till maten.

Vi hälsar på inne hos 78-åriga Sonja Melin från Vendel, som just har avslutat ett parti Yatzy med Matilda Peterson. Inifrån rummet hörs glada skratt.
– Jag har bott här sedan i augusti i år, men trivs hur bra som helst. Det är en varm atmosfär på Björklingegården, och folk skrattar mycket här. Att vi har blivit Sveriges bästa vårdboende är ju alldeles fantastiskt.

På demensavdelningen Rosen finns leonbergerhunden Båtsman, som sprider stor glädje bland boende och personal. Ingen som har en hund att klappa kan i längden vara nedstämd eller på dåligt humör. Här bor Inga Bergman, flitig bingospelare som ogärna missar gymnastiken. Hon gläds över Björklingegårdens upphöjelse till Sveriges bästa äldreboende.
– Nu kommer alla människor att vilja bo här. Tänk vilken jättekö det ska bli!

Men all upprymdhet till trots finns det smolk i glädjebägaren. Förenade Care som driver Björklingegården förlorade den senaste upphandlingen, vilket innebär att kommunala Vård och bildning kommer att ta över verksamheten 1 april 2012.

Fakta Sveriges bästa äldreboende

Det är en enkätundersökning från Socialstyrelsen som ligger bakom utnämningen av Björklingegården till Sveriges bästa äldreboende. Frågor om bland annat delaktighet, personaltäthet och personalkompetens har ställts till 2 100 äldreboenden över hela landet. Svaren sammanställs sedan, och hela undersökningen ligger till grund för skriften Äldreguiden som ges ut varje år och är en vägledning för den som söker ett äldreboende, och ger möjligheter att jämföra olika boenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om