Handlade med smycken - krävs på 928 000

En sjukskriven kvinna i Uppsalatrakten gjorde en mängd affärer på säljsajten Tradera. Nu krävs hon på 928 000 kronor av Försäkringskassan.

Uppsala2012-10-07 09:00

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, hade varit sjukskriven en längre tid när Försäkringskassan fick reda på att hon köpte och sålde smycken i stor skala på sajten Tradera. Utredningen visade att hon fått mellan 100 och 150 insättningar i månaden på sitt bankkonto för smyckesaffärerna.
Oftast hade hon åkt till Stockholm och köpt smycken i olika pantbanker. Därefter hade hon fotograferat varorna och lagt ut dem till försäljning på Tradera. Kvinnan ska även ha åkt till postombud för att skicka varor till köparna.

Under de sju år som kvinnan var sjukskriven innan Försäkringskassan kom smyckesaffärerna på spåret hade hon fått ut 928 000 kronor i bidrag. Det handlar om bland annat sjukpenning och bostadsbidrag.
Enligt Försäkringskassan hade kvinnan utfört ett arbete i så stor omfattning att hon inte borde fått sjukpenning. Försäkringskassan krävde därför att hon skulle betala tillbaka pengarna.
Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten med motiveringen att hon inte alls arbetat.
Domstolen konstaterar att kvinnan hade klassats som helt oförmögen att arbeta på grund av sjukdom och skulle ha anmält sitt sidoarbete, vilket reglerna kräver. Hon borde även ha insett att hon inte hade rätt till pengarna.
 
Hon blir därmed återbetalningsskyldig för de 928 000 kronor hon fått ut på felaktiga grunder.
Vilka sysslor har då en sjukskriven rätt att ägna sig åt utan risk för indraget bidrag?
–  Det är en flytande gräns för vad som är tillåtet men kan omfattningen eller arten av verksamheten jämställas med arbete kan det ifrågasättas om arbetsförmågan är nedsatt. Det är inte förbjudet att till exempel arbeta politiskt eller i föreningslivet eller ta hand om sina hundar och katter. Det säger Anette Berglund, chef för kontroll- och återkravsverksamheten i Öst på Försäkringskassan.

Sedan oktober 2011 har Försäkringskassan polisanmält 73 personer i Uppsala län för bidragsbrott.
–  Våra kontroller sker ofta utifrån impulser i form av till exempel registerkontroller, tips från allmänheten, iakttagelser från våra egna handläggare eller andra myndigheter. Försäkringskassan gör även riktade kontroller inom områden där vi vet att risken för felaktiga utbetalningar är hög, uppger Anette Berglund.
–  För att något ska polisanmälas krävs det att felet gjorts med uppsåt eller att någon varit mycket ovarsam. Det förekommer exempelvis att människor som beviljats bostadsbidrag efter en separation inte anmäler att de flyttat ihop igen med sin partner. Ett sådant fall kan leda till polisanmälan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om