Hållbar utveckling på Ekuddens skola

Eleverna och lärarna på Ekuddens skola under två år arbetat med miljöfrågor och elevdemokrati i undervisningen. För sitt arbete har Ekudden certifierats av Skolverket som en skola för hållbar utveckling.

Andraklassaren Lo Hallgren och tredjeklassaren Isidor Wolkert arbetar självständigt med att skriva faktablad.

Andraklassaren Lo Hallgren och tredjeklassaren Isidor Wolkert arbetar självständigt med att skriva faktablad.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-03-24 18:08

– Det är roligt, det ger ett självförtroende och en bekräftelse att vi är på rätt spår – att det vi gör spelar roll, säger läraren Eva Wiman på Ekuddens skola i Uppsalastadsdelen Ulleråker.
De kommande veckorna kommer alla elever från förskolan till årskurs tre att arbeta med bondgården som tema. Tanken är att det inte bara ska handla om bondens vardag, utan även fokusera på det miljöarbete som en Krav-märkning innebär. Skolan arbetar med ett aktivt miljötänkande genom att allt material på skolan källsorteras, maten i skolköket är ekologisk och att varje klass
har en egen maskkompost.

Genom klassråd och elevråd får barnen delta i skolans planeringsarbete för undervisningen.
– I bland är det en svårare väg att gå för vuxna att lyssna på riktigt och inte bara låtsaslyssna. Men om man vill att barnen ska ta ansvar ska de också få ansvar. De måste få säga vad de tänker, säger Eva Wiman.
Skolans värdegrund är utgångspunkten för all verksamhet, vilket betyder att lärare och elever på skolan ska vara öppna, målinriktade, respektfulla och lekfulla.  
– De har vi jobbat fram tillsammans och vi jobbar med dem hela tiden. Det är det centrala i vår verksamhet. Vi kan studsa allting mot den ramen. Som frågan om att kasta glas på marken - är det respektfullt för naturen? säger läraren Eva Wiman.

Eleverna Isidor Wolkert, Joel Oscarsson-Löwgren och Lo Hallgren tycker att det är bra att de själva får vara med och planera skolverksamheten. 
– Det är bra, men vi bestämmer inte för mycket. Vi bestämmer inte att vi ska äta popcorn och kolla på film hela dagarna, säger Joel Oscarsson som går i årskurs två.
De är alla tre eniga om att det är viktigt att tänka på miljön. Lo Hallgren säger att det inte är snällt mot naturen att slänga skräp på marken och de som gör det bidrar till att förstöra världen.
Men skolan kan bli bättre i sitt miljöarbete tycker Joel Oscarsson-Löwgren och Isidor Wolkert håller med:
– Ja, som att använda båda sidorna av ett vitt papper och inte bara slänga det när vi skrivit något litet. 

Matteverkstad. Hanna Hjernqvist, Tua Lindhe, Max Brandell arbetar tillsammans för att lära sig klockan.Foto: Jörgen Hagelqvist
Målinriktad. Läraren Eva Wiman är glad över Skolverkets utmärkelse.
Värdegrund. Skolans värderingsgrund sitter uppe på väggen så att alla kan se den.
Skolarbete. Eleverna Joel Oscarsson-Löwgren och Lo Hallgren jobbar självständigt med var sitt faktablad.

FAKTA

Skola för hållbar utveckling
Utmärkelsen för hållbar utveckling innebär att den certifierade skolan tar ett helhetsgrepp arbetar med hållbarhetsfrågor.
Enligt skolverket ska undervisningen vara så så elevaktiv som möjligt och betona demokratifrågan.
Den övergripande uppgiften är att lära eleverna att tänka kritiskt och planera för framtiden.
För närvarande har runt 300 förskolor, grundskolor och gymnasieskolor fått utmärkelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om