Tidigast i början av februari kan de första modulerna stå klara att ta emot barn, men samtliga nya platser kommer inte att vara i bruk förrän tidigast under första kvartalet nästa år. Det är beskedet från Uppsala kommun, som nu parallellt med arbetet för att få modulerna på plats med tillfälliga bygglov måste hitta ytterligare tillfälliga lokaler som kan användas från januari, i väntan på att modulerna öppnar. Bakgrunden är den stora bristen på förskoleplatser i kommunen och en pressad process för att lösa de akuta behoven, som inte fullt ut hållit den utlovade tidsramen.
Vid ett öppet möte om modulplanerna på måndagskvällen pekade ansvariga politiker från den borgerliga kommunledningen på sen upphandling, bristande kommunikation och otakt inom förvaltningen som förklaringar till förseningen. I mitten av november får de första modulerna tillfälliga bygglov, om planerna går i lås. Först ut blir ett 50-tal nya förskoleplatser i Danmark där siktet är inställt på att personalen får tillträde till lokalerna fjärde veckan efter nyår. Först under vecka 8 ges tillträde till de första nya modulplatserna i Uppsala stad, med ett 70-tal platser i Boländerna. Veckan därpå kan arbetet börja med att öppna modulerna vid Studenternas idrottsplats. I samtliga moduler ska barnen sedan kunna tas emot inom två veckor efter tillträdet. I Luthagen, där dagiskön är lång, får barnen vänta till vecka 13 på inflyttning i nya moduler i Hällby, om planen håller.
Kommunen skickar inom kort ut brev till berörda föräldrar, som bara får en vecka på sig att ge besked om de vill ha plats från januari i de "tillfälliga tillfälliga" lokalerna, eller om de vill vänta på att de tillfälliga modulerna öppnar. Målet är att de lokaler som används i väntan på modulerna ska ligga i motsvarande område och ha samma personal som sedan flyttar över till modulförskolorna. Enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (M) rör det sig bland annat om lediga lokaler i närliggande skolor, men något slutligt besked om platserna finns ännu inte. Hur många sådana extra tillfälliga platser kommunen kan hitta finns heller ännu inget svar på.
– Varför har kommunen hamnat i en situation där man bygger moduler och inte riktiga förskolor, frågade en av föräldrarna vid måndagskvällens möte.
– En mycket relevant fråga. Man har helt enkelt inte tagit med det i planläggningen när staden växt, konstaterade fastighetsägarnämndens ordförande Lars-Gunnar Karlsson (M), som pekade på att planering också pågår för att ersätta modullösningarna med riktiga permanenta förskolor.