Fler och fler förskolor i Uppsala

Det blev ingen akut brist på förskoleplatser i Uppsala nu i höst – trots larmen i våras. I stället pågår den största utbyggnaden av förskolan på tio år. Och till våren ska flera nya förskolor stå klara. Men det kostar.

Mellan fyrishov och Tunakoloni ska det byggas en skola.

Mellan fyrishov och Tunakoloni ska det byggas en skola.

Foto: Robin Aron

Uppsala2010-09-11 08:05

Här på grönområdet strax norr om Fyrishov är det tänkt att en ny förskola i två våningar ska stå klar till våren. Förskolan, som troligen får heta Väpnaren, blir stor: 144 barn ska rymmas på de åtta avdelningarna.
Det är inte den enda nya förskolan som planeras. Sammanlagt ska 450 nya förskoleplatser ha skapats i Uppsala kommun till början av nästa år. Målet är att undvika den platsbrist som under flera år uppstått varje vår. 
Totalt kommer det i februari 2011 därmed att finnas omkring 900 fler förskoleplatser än ett år tidigare, om alla planer går i lås.
– Vi tar krafttag för att kunna tillgodose föräldrars önskemål i högre utsträckning än tidigare. Det här är den största utbyggnaden av förskolan under ett år på åtminstone tio år i Uppsala, säger Göran Hedefalk som är kommunens barnomsorgsstrateg.

Vid Rosendalsgymnasiet nära Biomedicinskt centrum byggs en lika stor paviljongförskola som Väpnaren. Förhoppningen är att barnfamiljer i centrum – inte minst många av de som bor i nybyggda Industristaden – ska välja dessa nya förskolor. Detta trots att förskolorna inte precis ligger centralt.
– Nej, det är inte perfekt, men föräldrarna kommer ändå att få ett erbjudande som är rimligare än de får i dag. Det är ju bättre än att åka till Valsätra eller Gottsunda.
Centrala Uppsala har under några år haft en klar brist på förskolor. Men det finns helt enkelt inga lediga tomter att bygga förskolor på i centrum, enligt Göran Hedefalk.
– Vi har gjort vad vi kan för att leta centrala platser, men det går inte att etablera nya förskolor centralt. Så är läget.

Men kan ni vara säkra på att föräldrar verkligen söker till exempelvis förskolan vid Rosendal, som ju ligger rätt långt från några bostäder?
– Nej, säker kan man aldrig vara. Det vore såklart väldigt bra med en bro över Fyrisån vid Kungsängen.
Andra områden som efter årsskiftet får fler förskoleplatser är Stenhagen, Nåntuna, Årsta, Rasbo och Löten.
I alla områden utom Löten är det paviljonglösningar som gäller. Det blir dyrare än en traditionell lösning. En nybyggd permanent förskoleplats kostar cirka 29 000 kronor per barn och år. Medan en paviljongplats kostar 39 000 kronor per barn och år. Men eftersom många fler barn än kommunen räknat med behöver förskoleplats de närmaste åren tvingades man ta till paviljonger.
– Det är det enda sättet att få en snabb lösning. Att bygga en permanent förskola tar tre år från beslut till det att den kan användas. Paviljonger tar bara ett år.
Det var bland annat det stora larmet i våras om en annalkande akut brist på förskoleplatser nu till hösten som fick fart på beslutsfattarna.
Ett par hundra nya platser har sedan dess skapats, främst genom flera nystartade förskolor och så kallade förskolebussar.

Nu kan Göran Hedefalk konstatera att situationen är under kontroll: alla som sökt förskola nu till september har fått erbjudande om en plats. Även om alla inte fått sitt förstahandsval, har de allra flesta fått plats i närheten, säger Göran Hedefalk.
– Det var till och med ett barn som precis fyllt ett som kom in i Luthagen. Så har det inte varit på länge, säger han nöjt.
I Järlåsa och Ramsta tvingas dock föräldrarna fortfarande skjutsa barnen till andra stadsdelar. Där finns heller inga konkreta beslut om nya förskoleplatser.
– Nej, tyvärr. Vi jobbar på olika förslag, men ännu är inget klart.

Nya förskoleplatser efter årsskiftet

Tunabackar. 144 platser i paviljongförskola.
Södra Kåbo: 144 platser i paviljongförskola.
Löten: 72 platser när Bellmanskolan byggts om till förskola.
Stenhagen: 36 platser i paviljong, ännu osäkert var.
Nåntuna: 36 platser i paviljong som kopplas till Myrgångens förskola.
Rasbo 18 platser i paviljong som kopplas till Gåvsta förskola.
Årsta: 72 platser i paviljonger, så kallade beredskapsplatser som bara används om det finns behov.
Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om