Festivalbesökare skyr polisen

Idag drar den tionde upplagan av Uppsala reggaefestival igång. Allt fler droger tas i beslag under festivaldagarna och polisen arbetar aktivt för att förebygga droganvändandet. Men många besökare upplever polisens agerande som obehagligt.

Andreas Jakobsson, vikarie, reporter, Kultur och nöje, redaktionen UNT

Andreas Jakobsson, vikarie, reporter, Kultur och nöje, redaktionen UNT

Foto:

Uppsala2010-08-04 17:43

Videon är inte längre tillgänglig

Vid Kungsängsbron på Kapområdet är det mesta förberett. Den stora svarta scenen och några partytält står uppställda på den leriga gräsytan tillsammans med en turnébuss, några husvagnar och ett otal byggnadsstänger. Ett femtiotal reggaeälskare står tappert i regnet och köar för att komma in på campingområdet. Joakim Stjärnvik och Maria Carlsson från Haninge har varit här fem respektive fyra gånger tidigare och de gillar gemenskapen som musiken för med sig. Men båda tycker att stämningen hade kunnat vara ännu bättre om det inte vore för alla poliser, framför allt de civila.
– Jag tycker inte man märker av så mycket droger men själva polispådraget är ganska överhängande. Det känns liksom i luften att de är här, säger Maria Carlsson som tycker att polisen verkar misstänka var och varannan på området för att vara drogpåverkad.
– Man känner sig nästan trakasserad, jag känner ett tiotal personer som drar sig för att åka hit för att det är tråkig stämning, säger Joakim Stjärnvik.

Uppfattningen verkar de dela med de flesta festivalbesökarna som UNT pratar med. Redan innan festivalen har dragit igång märks en klyfta mellan besökare och polisväsende.
 - Civilpolisen går på en helt oprovocerat, säger Osman van der Schaaf men tycker att den uniformerade polisen är trevlig och gör ett bra jobb.

Jonas Eronen, kommissarie på Uppsalapolisen, menar att polisen kontinuerligt utvärderar sina insatser och aktivt samarbetar med festivalarrangörerna för att deras insatser ska fungera så bra som möjligt
– Vårt arbete innehåller många gånger krävande moment i en besvärlig miljö och ofta känner de som vi ingriper mot inte till de befogenheter som vi har. Men vi är en lärande organisation som i efterhand analyserar vad som gick bra och vad som kan göras bättre, säger han.
Ett stort polispådrag kommer att finnas på plats under dagarna för att förhoppningsvis skapa trygghet och förebygga droganvändandet. Exakt hur många poliser som kommer närvara kan inte Jonas Eronen svara på då det pågår andra evenemang samtidigt. Totalt kommer hundra poliser att vara i tjänst och den största styrkan kommer sättas in där den bäst behövs.

Under förra årets arrangemang upplevde polisen en ökning av såväl droganvändare som olika typer av droger enligt Kenneth Olsson som är narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen. Om det är en faktisk ökning eller om polisens metoder för att hitta droger har blivit bättre menar han dock är svårt att säga. Då omhändertogs 267 personer på festivalområdet misstänkta för användande eller innehav av narkotika.  220 av dessa testades positivt eller erkände bruk eller innehav. Åtta av de misstänkta personerna var artister på festivalen. 2008 omhändertogs 211 personer, varav 184 testades positivt eller erkände användande eller innehav. En stor andel av de gripna är förstagångsanvändare och Jonas Eronen menar att det är just fokuseringen på de unga och förstgångsmissbrukarna som är viktigast för att få ner narkotikaanvändandet.
– Jag har själv varit med om att personer har kommit fram till mig flera år senare och tackat för att jag tog in dem på provtagning då det blev en vändpunkt i deras begynnande missbruk, säger Jonas Eronen.

FESTIVALFAKTA

Pågår 5-7 augusti
Startade 2001 och är Nordeuropas största festival för reggae, dancehall och skamusik.
Första året drog festivalen 1 800 besökare, 2007 lockades 23 000 personer dit men förra året var siffran nere på 12 500.

POLISINSATSER UNDER FESTIVALDAGARNA
Narkotikabrotten är enligt polisen en del av ett större samhällsproblem som ofta leder till negativa sociala och ekonomiska konsekvenser, både för individ och samhälle. När polis påträffar en person som verkar narkotikapåverkad uppkommer misstanke om ringa narkotikabrott. Vid skälig misstanke tas personen med personen med för urinprovstagning eller blodprov. En anmälan skrivs och förhör hålls. Därefter friges den misstänkte i väntan på analysresultat. Även om fängelse finns med i straffskalan brukar påföljden vanligtvis bli böter om narkotika påvisas i provet.
Källa: Uppsalapolisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om