Samtliga partier i kommunstyrelsen har ställt sig bakom prioriteringen i den nya länstransportplan som regionförbundet har begärt in av kommunerna. Det innebär att spårbunden kollektivtrafik rankas som den näst viktigast för att nå en hållbar utveckling i Uppsala kommun.
– Vi har enats om att lyfta frågan. Vi vill på det här sättet föra upp den till diskussion på regeringsnivå för att se om staten är beredd att gå in med pengar. Spårväg är så dyrt att bygga så vi klarar det inte själva, säger kommunalrådet Cecilia Forss (M) som också är ordförande i Regionförbundet.
När en satsning kan komma är oklart. Cecilia Forss tycker inte att Uppsala behöver spårväg just nu, och startsträckan mot en utbyggnad är lång.
– Men vi måste få i gång diskussionen. Uppsala är en starkt växande stad. Någon gång kommer vi att behöva tänka om mot spårtrafik. Då måste vi veta vad det kostar och vilken teknik som är bäst och billigast, säger hon.
Miljöparitets kommunalråd Maria Gardfjell som drivit frågan om en utbyggnad länge anser att kommunstyrelsen prioritering är ett stort steg framåt.
– Det är första gången vi alla är eniga. Tidigare har alliansen enats om att utreda spårvagnfrågan. Nu står vi alla bakom. Våra ståndpunkter är jättetydliga. Det har de inte varit förut, säger hon.
Socialdemokraten Erik Pelling håller med.
– Men det återstår också många diskussioner. Att bygga spårväg är en dyr investering. Samtidigt är siffrorna för drift och underhåll är goda och man måste också se vad det ger tillbaka i bättre miljö, säger han.
Erik Pelling kan tänka sig att privata alternativ är med.
– Jag tycker man ska titta på om privata investerare kan långa ut pengar eller gå in och dela på kostnader och vinster. Som helhet tror vi att spårvagn är den bästa lösningen, säger han.
Så säkra är dock inte alla allianspartier. Folkpartisten Mohamad Hassan är fortfarande tveksam. Han sade ja till prioriteringen i länstransportplanen enbart för att få i gång en diskussion om finansieringen.
– Sårvagn passar inte hur som helst i Uppsala. Jag ser hellre att vi satsar på elbussar. De kan köra på befintliga vägar och de är flexibla. Med spårvagn bygger vi in oss i ett system som är svårt att ändra på, säger han.
Men pengarna väger tungt. Skulle staten gå in med stöd så är Mohamad Hassan beredd att ändra sig.
– Då hamnar vi i ett helt annat läge. Att göra investeringarna själva är uteslutet. En fråga är vad andra kommuner i länet säger. Om Uppsala ska ha statligt stöd för spårvagnar så kommer det inte att finnas pengar till andra satsningar.
Centern då. Hur ser kommunalrådet Stefan Hanna på saken?
– Om det finns ekonomisk bärkraftighet så är vi intresserade. Men staten måste vara med, säger han.