Hur avgörande är det egentligen för eleven och läraren i klassrummet om skolan är kommunal eller statlig?
– Det ligger inte på mitt bord att värdera vilket huvudmannaskap som är bäst. Det är det politiska partierna sak att ha åsikter om. Men jag är rädd att partierna är blockerade och inte ser att annat är viktigare. För elevens resultat är en god lärare det viktigaste, och därför är lärares arbetsvillkor och status viktigare än själva huvudmannaskapet.
Det är valår i år. Kan skolan och därmed frågan om huvudmannaskapet, bli en valfråga?
– Jag hoppas att skolan får betydelse i valet. Och vi ser att skolan nu flutit upp som etta när det gäller vilka frågor väljarna tycker är viktigast. Det är märkvärdigt, där brukar andra frågor finnas som exempelvis arbetsmarknadsfrågor.
Enligt din utredning är kommunaliseringen ett misslyckande och du gör båda politiska blocken ansvariga för detta. Vad bör hända nu, när Jan Björklund fått ditt resultat?
– Kommunerna måste se över sitt förhållande till lärarna, politiken gentemot dem borde ändras. Det behövs också fortsatta markeringar av lärarutbildningens viktiga roll. Dessutom tycker jag att man borde titta extra på de små kommunerna, för att se om de behöver hjälp för att få del av de statsanslag som finns. De söker anslagen i mindre utsträckningen än större. kommuner
Cecilia Forss (M), skolkommunalråd i Uppsala, återkommer alltid till att det inte finns något klart samband mellan mer resurser och bättre resultat. Stämmer inte det?
– Där har hon fel. Vi har inom utredningen låtit Statskontoret analysera just det här. Mer resurser har en viss betydelse.
Din utredning är diger med mängder med uppgifter om svenska skolan. Vad vill du själv fästa vår uppmärksamhet på?
– Riskerna med granskningssamhället. Med decentralisering av makt kommer kontroll och tillsyn som ett brev på posten, och det kan lätt blir för långtgående. Men det måste bli lagom, och får inte förkväva verksamheten.
Är vi där i dag, att lärare och skolledare kvävs av alla krav på återrapportering och resultatredovisning?
– Det kan jag inte säga, men jag pekar på den risken. Det här skulle kunna ha vara känsligt för Jan Björklund, som själv ligger bakom exempelvis Skolinspektionen, att ha med det i utredningen, men det har gått bra och vi har fått arbeta helt fritt.
Du sa under presskonferensen att kommunaliseringsreformen var "brutal". På viket sätt?
– Sättet att driva igenom reformen på. Det skedde med stor politisk skicklighet av Göran Persson. Men de långsiktiga konsekvenserna som innebar ett misstroende inom lärarkåren missades helt.
"En god lärare är det viktigaste"
Satsa på lärarna. Så lyder Uppsalaprofessorn och statsvetaren Leif Lewins uppmaning till politikerna. Nu har han utrett skolans kommunalisering, och domen är hård.
Foto: Pär Fredin
I sin utredning "Staten får inte abdikera" slår professorn i statsvetenskap Leif Lewin och hans medarbetare fast att kommunaliseringen av skolan blev i stora delar blev ett misslyckande. Kommunaliseringen har bidragit till:
försämrade studieresultat
minskad likvärdighet
sänkt status för läraryrket.
Kommuner, rektorer och lärare har enlig utredarna inte fått tillräckligt stöd i arbetet med att axla sitt nya ansvar.
Samtidigt har enligt utredningen den mål- och resultatstyrning av skolan som i stället införts ökat skolpersonalens arbetsbelastning dramatiskt.