Uppsala Cancer Clinic, UCC, har sedan i vintras tappat en stor del av sina patienter.
– Vi har tidigare haft upp till 14 operationer per månad, men förra månaden hade vi bara sju stycken, berättar Haile Mahteme, kirurg vid UCC, där patienter med cancer i bukhinnan behandlas.
För att klara ekonomin har personalens arbetstid reducerats med 25 procent och diskussioner med banken pågår.
Tidigare har alla landsting i Sverige, med undantag av Uppsala, remitterat patienter till UCC. Nästan hela underlaget för kliniken har utgjorts av landstingspatienter.
Men sedan årsskiftet har remisserna från landstingen blivit färre för att nyligen upphöra och idag får UCC enbart in patienter som betalar ur egen ficka.
– Många privatpatienter tvingas belåna huset för att klara kostnaden på drygt 400 000 kronor. Men alla kan inte få fram pengar utan riskerar att dö medan de ställs i kö. På grund av den blockad som bland annat landstinget i Uppsala utsätter oss för främjar alliansen i landstinget en ojämlik vård, hävdar Haile Mahteme.
Specialistrådet i kirurgi för Mellansverige har beslutat att patienter med bukhinnecancer ska skickas till Akademiska sjukhuset i Uppsala och inte till UCC.
I ett internt brev uppmanas läkarna i regionen att inte anlita UCC ens vid bedömningar av behandling. Detta trots att det ofta rör sig om livshotande tillstånd och trots att UCC anses ha landets kanske främsta expert i form av Haile Mahteme.
– Orsaken är att Akademiska sjukhuset sedan något år har byggt upp en egen verksamhet för behandling av den här typen av cancer. Därför skickar vi patienterna dit istället för till UCC, säger Anders Nilsson, chef för kirurgkliniken vid Västmanlands sjukhus.
Men frågan är om patienterna får vård i tid om landstingen inte längre remitterar till UCC.
I mars hölls ett möte mellan kirurger som behandlar patienter med bukhinnecancer.
Enligt Ingvar Syk, kirurg vid Skånes universitetssjukhus, framkom på mötet att de fyra aktuella universitetssjukhusen behandlade cirka 120 patienter i fjol. Till det tillkommer cirka 130 patienter som UCC tog hand om under 2013. Sammanlagt alltså 250 patienter.
– Behovet har beräknats till ungefär 250 - 300 behandlingar om året i Sverige. Om UCC försvinner ur bilden kan det bli problem, vi andra har i dagsläget inte resurser för att behandla övriga patienter, säger Ingvar Syk.
Behovet av behandlingar kan vara större än så; i en expertutredning anges antalet till 300 - 400 per år. Om landstingen inte längre anlitar UCC rör det sig enligt Haile Mahteme om över hundra personer om året som riskerar att dö av bukhinnecancer utan att få hjälp.
Men det är svårt att få en klar bild av läget. Såväl Akademiska sjukhuset som Sahlgrenska universitetssjukhuset rapporterar att de inte har någon kö av patienter för den aktuella behandlingen.
Haile Mahteme är kritisk mot inte minst landstinget i Uppsala som aldrig skickat någon patient till kliniken. Enligt Uppsalalandstinget har orsakerna varit bland annat bristande patientsäkerhet och att man av juridiska skäl inte får teckna avtal med UCC.
– Svepskäl. I själva verket tror jag det handlar om prestige, säger Haile Mahteme.
Påståendet tillbakavisas av Lina Nordquist (FP), landstingsråd i Uppsala.
– Vi skulle gärna samarbeta med UCC om juridiken tillät det. Det är pinsamt att vi har en världsledande läkare på andra sidan Fyrisån men att vi inte får skicka våra patienter dit, säger Lina Nordquist.