– För första gången har vi tvingats neka mammor vårdplatser, säger Margareta Aveskogh.
Underbemanning är ett problem som Akademiska sjukhuset har tvingats hantera flera somrar i rad. I år är det förlossningsavdelningen som den har gått hårdats åt.
Så gott som varje barnmorska har tvingats jobba övertid eller ta dubbla pass. Men ändå var cheferna under en helg i juli tvungna att skicka havande kvinnor till andra landsting, trots att det fanns plats.
UNT har varit i kontakt med alla 46 av Sveriges förlossningskliniker och det är bara vid länssjukhuset i Sundsvall som man har tvingats vidta samma åtgärd.
– Vi hade inte tillräckligt med barnmorskor så vi var tvungna att säga nej till de här mammorna. Vi måste ju tänka på patientsäkerheten, säger Margareta Aveskogh, gruppchef vid Akademiska sjukhusets förlossning.
Enligt henne har sjukhuset försökt anställa så många vikarier de har kunnat. Men ändå var avdelningen redan från början tvungen att gå in i semesterperioden med stora luckor i schemat.
– Orsaken till att vi inte har lyckas rekrytera fler hit är att det inte finns någonting extra att erbjuda vikarier och personal. Inga pengar, ingen liten morot som gör det värt att komma just hit och jobba – någon typ av sommaravtal helt enkelt, Margareta Aveskogh.
Ett sommaravtal innebär någon form av ersättning för att man arbetar under sommaren. Närmare hälften av landets förlossningar har ett sådant avtal visar UNT:s undersökning. Dels kan det röra sig om att vikarier får en extra slant, att personalen får extra mycket betalt för övertid, eller att barnmorskorna får fler semesterdagar om de lägger sin ledighet efter juni, juli och augusti.
Inom Uppsala läns landsting fanns det ett sommaravtal för några år sedan. Och Margareta Aveskogh vill nu se att det återinförs för att förhindra underbemanning nästa sommar. En önskan hon delar med Karin Hannrup som är facklig representant.
– Ledningen har anställt allt vad man har kunnat men det räcker inte. Genom ett semesteravtal skulle definitivt fler luckor kunna fyllas, säger hon.
Det som nu har gjort att förlossningsavdelningen inte har tvingats neka fler födande kvinnor plats är enligt både Margareta Aveskogh och Karin Hannrup personalens goda vilja. Dock har man tvingats beordra vissa att jobba extra vilket är ytterst ovanligt inom förlossningsverksamheten.
Trots att alla förlossningsavdelningar som UNT har pratat med har haft behov av att personal jobbat över, så är det bara vid tre andra sjukhus beordring har skett.
– Det är sorgligt att folk har tvingats jobba över och det känns bedrövligt att ännu en sommar har passerat utan att vi har fått någon ordning på det här. Det här är en akut verksamhet som behöver full bemanning året runt. Vi måste få medel från politikerna så att vi kan driva en verksamhet som är patientsäker, säger Margareta Aveskogh.
UNT har varit i kontakt med landstingsråden Miriam Eriksson (KD) och Nina Lagh (M) som båda hänvisar till att det är helt upp till sjukhusledningen att lösa bemanningen. Och någon kommentar i övrigt hur de ser på förlossningsproblematik vill de inte ge.
Och sjukhusledningens chef för kvinno- och barndivisionen, Margareta Öhrvall, vill heller inte kommentera vare sig sommaravtal eller sommarens problem.