I dag har Uppsala kommun förbundit sig att ta emot 350 flyktingar om året. Nu har politikerna bestämt sig för att öka kvoten med 150 personer. Av platserna kommer 50 att vara så kallade anvisningsbara platser för flyktingar som i dag bor på Migrationsverkets förläggningar
– Vi har inte haft sådana på länge. Men förläggningarna är överfulla. Konflikterna i världen växer, bland annat i Syrien. Prognosen är att strömmarna av hjälpsökande kommer att öka under det här året och då måste vi hjälpa till, säger Mohamad Hassan (FP) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som tagit beslutet.
Länsstyrelsen, som har samordningsansvar för flyktingmottagningen, vill dock att Uppsala kommun och de flesta andra i länet ska ta emot betydligt fler flyktingar. Enligt de länstal som länsstyrelsen utgår ifrån ska Uppsala län öka sitt flyktingmottagande till 1604 personer per år. Uppsala kommuns andel av dem ligger på 950.
– Ser man till vad som skulle behövas så är Uppsala kommuns ökning inte alls tillräcklig. Men vi är glada för de platser vi får, säger Olof Molund som är handläggare i integrationsfrågor vid Länsstyrelsen i Uppsala.
Anledningen till att kommunen inte kan ta emot fler är bristen på bostäder.
– Det är vårt stora dilemma och så har det varit länge. Under förra året tog vi emot 70 fler flyktingar än avtalet. Vi har en bra arbetsmarknad och bra utbildning. Genom att vi bygger så mycket och har ett bra samarbete med Uppsalahem om bostadssociala kontrakt så tror vi att vi ska klara att te emot fler år. Men det är omöjligt att ta emot så många som länsstyrelsen vill, säger Mohamad Hassan.
Ingen kommun i länet klarar det. Flera lyckades inte ens fylla den kvot de tecknat avtal för. Håbo kommun lovade att ta emot 25 flyktingar, men den sista november förra året hade det bara blivit fyra stycken. Tierp tog emot 25 av lovade 50, Älvkarleby 21 av 30. Enköping, som lovade att ta emot 35, tog emot 102.
– Totalt sett så kan vi konstatera att Uppsala län är ett av de sämre länen i landet när det gäller flyktingmottagning. Vi förhandlar just nu med kommunerna om att ta emot fler nyanlända, men inte alla kommuner kommer att höja antalet platser. Förhoppningen är ändå att fler gör som Uppsala kommun. Det är viktigt att nyanlända inte blir kvar för länge i anläggningsboende eftersom det försenar integrationsprocessen, säger Olof Molund.
Vad är det som hindrar kommunerna?
– Det finns en vilja att ta emot fler. Men alla kommuner anger bostadsbrist som huvudskäl.
För Uppsalas del så är dock inte de politiska partierna i ungdoms- och arbetsmarknadsnämnden ense om nivåerna. Socialdemokraterna och miljöpartiet anser att kommunen ska ta emot så många flyktingar som länsstyrelsen vill - 950.
Det tycker inte Mohamad Hassan är realistiskt.
– Vi gjorde det för några år sedan. Man klarade det inte på grund av bostadsbristen och det gör vi inte nu heller. Det bättre att rätta sig efter de förutsättningar som finns, säger han.
Ulrik Wärnsberg (S) vice ordförande i nämnden anser att det handlar om solidaritet.
– Vi kommer inte att klara 950 men vi tycker det gäller att visa att vi har ambitionen att ta emot fler. Uppsala är bland de kommuner i landet som tar emot minst flyktingar i förhållande till befolkningen, säger han.