Det är långt i från någon självklarhet att det leder till bättre vårdkvalitet.
– Spontant är jag tveksam till om det här fungerar, säger Magnus Johannesson, professor i Nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.
Allianspartierna i landstingets produktionsstyrelse föreslog i torsdags att medarbetare inom kommunal vård ska kunna få en belöning när verksamheten gjort ett positivt resultat. Förutsättningen är att kraven i vårdavtalet uppfylls, och alla medarbetare har rätt till samma bonus, max 22 000 kronor om året.
Liknande system finns i fem andra landsting och regioner i Sverige. Men att det verkligen skulle resultera i bättre vård ifrågasätts av såväl den politiska oppositionen som forskare på området.
– När det gäller den här typen av bonusar känner jag inte till någon forskning som vare sig indikerar att det leder till förbättrad eller försämrad kvalitet. Principen är visserligen mer tilltalande än att bara toppcheferna tar ut bonusar, men spontant är jag tveksam till om det här fungerar, säger Magnus Johannesson, professor i Nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Han befarar att vården kan komma att ge mindre vård för att få del av bonusarna, och framhåller att vårdkonsumenterna saknar möjlighet att byta vårdgivare om kvaliteten brister. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) hälsar att man inte har arbetat med frågan, och vet inte heller hur det ser ut i andra kommuner och landsting. Men produktionsstyrelsens ordförande Ludvig Larsson (FP) menar att farhågorna är ogrundade.
– Vi vet från andra områden att möjligheten att bära frukterna av sitt arbete ger bättre resultat och bättre kvalitet. Till exempel inom bankvärlden och industrin används liknande incitament, säger han.
Men det saknar stöd i forskningen. Hur ser resultaten ut från de landsting som testat liknande lösningar?
– De har inte varit i gång tillräckligt länge, så det är för tidigt att säga. Vår modell är inte heller exakt likadan. Men vi har valt att testa på två förvaltningar och kommer att göra en utvärdering 2014. Vi får pröva oss fram och har valt en försiktig modell med ganska låga bonussummor.
Finns det inte risk att vården ger lägsta godtagbara kvalitet för att få ut bonusarna?
– Nej, det tror jag inte. Utöver att gå med vinst måste också alla kvalitetskriterier uppfyllas. Jag kan garantera att de som arbetar inom vården hos oss inte kommer att ge undermålig vård för att få en liten bonus.