Specialistläkaren Erik Salaneck och professor Björn Olsen vid infektionskliniken är mycket oroade över kraven som innebär att 10 av klinkens 38 vårdplatser ska läggas ned.
– Hur det ska lösas är inte fullt klarlagt. Det som sagts är att våra patienter ska styras om till andra avdelningar. Men de vi pratat med känner inte till planerna. Det råder stor förvirring, säger Erik Salaneck.
Den stora risken med förslaget anser Erik Salaneck och Björn Olsen är att smitta kan spridas på sjukhuset om infektionspatienter slussas runt.
– Infektionskliniken är en buffert för smittsamma sjukdomar mot det övriga sjukhuset. Vi har en särskild skyldighet och måste alltid ha beredskap för att kunna isolera svårt sjuka patienter. Om smittan sprids kan det hota patientsäkerheten på hela sjukhuset, säger Björn Olsen.
Varje vinter tar kliniken emot många äldre som drabbats svårt av vinterkräksjuka och influensa. Dessutom ökar infektionssjukdomarna och problemen med multiresistenta bakterier hela tiden. Med färre platser kan infektionskliniken tvingas prioritera vilka som ska behandlas.
– Konsekvensen blir att vi kan hamna i mycket otrevliga situationer. Vi behöver fler vårdplatser, inte färre, säger Björn Olsen.
Går inte det här att lösa genom att jobba smartare – enligt lean som sjukhusledningen vill?
– Verkligheten ser annorlunda ut. Om en 80-årig svårt sjuk patient kommer hit så krävs ett visst antal dagar innan patienten är frisk.
Slussas de till andra avdelningar är risken att de blir sjukare och måste tas om hand på infektionskliniken till slut i alla fall.
– Man flyttar bara runt problemen. Klinikerna som får ta över våra patienter har också platsbrist och kommer att tvingas lägga patienterna i duschrum och andra utrymmen. Det är så lite lean som man kan tänka sig, säger Erik Salaneck.
Björn Olsen har varit med om liknande neddragningar två gånger tidigare, vid sjukhus i Umeå och Kalmar. Det fungerade inte. Ett försök gjordes också vid Akademiska år 2002. Inte heller det fungerade fullt ut.
– Patientflödet var för stort, säger Erik Salaneck.
UNT har inte lyckats få någon kommentar på ledningsnivå. Divisionschef Björn Ragnarsson hänvisar till infektionsklinikens chef som inte gått att nå.
Befarar ökad smittspridning
Trettio procent av vårdplatserna ska bort på Akademiska sjukhusets infektionsklinik. Det upprör personalen som befarar ökad risk för smittspridning på sjukhuset.
Foto: Nina Leijonhufvud
FAKTA
Akademiskas sparplaner
220 miljoner kronor måste bort
Akademiska sjukhuset har i dag 1 100 vårdplatser. Sjukhuset har ett sparbeting på 220 miljoner under nästa år. Ett sätt att kapa kostnaderna är att minska antalet vårdplatser. Nyligen försvann 10 av 18 vårdplatser när den medicinska akutvårdsavdelningen, Mava, lades ned. Infektionsavdelningen har 38 platser. Tio platser ska bort till den 1 februari nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!