Asfaltsläggare bor vid Allianshallen

Ett trettiotal asfaltsläggare har slagit läger på en parkeringsplats i Uppsala. De som jobbar i närheten känner oro, och markägaren får ingen hjälp av polisen.

Vid Allianshallen i Uppsala. Asfaltsläggare dumpar asfalten här.

Vid Allianshallen i Uppsala. Asfaltsläggare dumpar asfalten här.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-05-03 13:01

– Hade de bott på en camping, gjort rätt för sig, och åkt i väg med allt skräp till deponi, då hade de varit varmt välkomna hit att utföra arbeten hos oss. Men som det är nu känns det för djävligt, säger Bo Heimer.
Han förvaltar Allianshallens parkeringsplats åt ett privat fastighetsbolag. Sedan två veckor tillbaka huserar ett trettiotal husvagnar på platsen.

Det är kringresande asfaltsläggare som slagit läger, för att ägna sig åt hantverksarbete i trakten. Vad som enligt Bo Heimer varit en helt tom parkeringsplats har täckts av högar med byggrester, kantsten och asfalt. Platsen saknar både dusch och wc, och trappan ned till Allianshallens sprinklercentral används uppenbarligen som toalett. Här ligger högar med avföring och använt toalettpapper utspridda på trappstegen.

Asfaltläggarna har kommit till parkeringsplatsen i flera år, och varje gång de åker vidare ligger ansvaret på Bo Heimer att återställa parkeringen och deponera byggresterna som lämnas kvar. En städning som ska kosta uppemot hundra tusen kronor.

Posten hyr några av parkeringsplatserna som blivit upptagna. Och personalen som arbetar på postterminalen är minst sagt missnöjd.
– Det är obehagligt. Vi som jobbar här har ställt våra bilar på ett annat ställe, men det är inte roligt att känna oro för att åka till jobbet, säger en anställd som vill vara anonym.

Vad är du orolig för?
– Att bilen ska vara förstörd när man slutar jobbet. Flera har fått sina bilar repade. Dessutom springer barnen runt och leker på parkeringen, så jag är livrädd att jag ska råka köra över dem.

Bo Heimer är kritisk mot att de ovälkomna gästerna tillåts stanna så länge på parkeringen. Det är Kronofogden som ska avhysa dem, men för att de ska kunna agera behövs personnummer på alla i lägret. Och polisen kan inte göra mycket när marken är privat.
– Nej, det är markägarens sak. Men vi har varit där med en patrull, och vet vilka de är, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström, som förstår att lägret väckt starka känslor.
– De flyttar från plats till plats, och medan de finns på ett ställe förorenar de något oerhört. Och det här kommer att fortsätta ända till folk slutar köpa tjänster av dem, säger han.

Polisen uppmanar därför Uppsalabor att undvika dessa hantverkare, och får här medhåll av Bo Heimer:
– Det är säkert billigt, men tänk på att någon sedan måste ta hand om skiten efter dem. I det här fallet har det varit jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om