Även internt är kritiken mot ledningen hård.
– Det liknar mest en sekt, säger professorn Peter Schalk.
Ledningen för teologiska fakulteten har i 15 års tid negligerat missförhållanden på arbetsplatsen. Detta trots återkommande signaler från läkare, studenter, anställda, och flera arbetsmiljöundersökningar. Det har handlat om grova kränkningar av enskilda och grupper, och om organisatoriska och administrativa brister som gått ut över studenters och anställdas arbetssituation. Därtill har fakulteten dragits med alarmerande sjukskrivningstal i flera år, särskilt för kvinnor.
Det är huvudbudskapet i den rapport som Ingrid Pincus, forskare vid Örebro universitet, gjort på uppdrag av personalavdelningen på Uppsala universitet. Rapporten är färdigställd och överlämnad till universitetet, men inte offentliggjord. Fakultetsledningen, som styr verksamheten för 1200 studenter och cirka 70 anställda, har under de 15 år rapporten omfattar struntat i att ta problemen på allvar, menar Ingrid Pincus.
– Jag har under utredningsarbetet slagits av den oerhörda stumheten hos fakultetsledningen, den auktoritära stil som verkar råda, och den brist på respekt man har visat de anställda som träder fram och pekar på problem.
Enligt utredningen är det särskilt kvinnliga anställda och studenter som farit och fortfarande far illa. Även de fyra arbetsmiljöundersökningar som gjorts sedan 2003 skickar tydliga signaler i samma riktning. Samtidigt framhåller Ingrid Pincus att även om missförhållandena är utbredda så mår inte alla dåligt. Rapporten har sin upprinnelse i att en grupp anställda sökte upp en jämställdhetshandläggare på universitetet 2009. Deras historier har Ingrid Pincus nu försökt att gå tillbotten med.
– Ingen av dem mår bra, och det finns de som mår mycket dåligt. Fler bad att få bli intervjuade, men jag bedömde att jag hade tillräckligt med material, säger Ingrid Pincus.
Orsaken till larmsignalen i fjol var ett nedskärningsbeslut som togs 2009, som bland annat ledde till att forskaren Madeleine Sultán Sjöqvist blev av med sin tjänst. Hon sitter med i en expertgrupp inom Högskolverket som i en granskning kritiserade fakulteten i Uppsala bland annat för att vara för konfessionalistisk, alltså stå för nära den kristna tron. Beslutet att dra in tjänsten togs på oskäliga grunder och inte enligt de formella krav som råder, menade gruppen. I detta har de fått öppet stöd av flera professorer inom institutionen.
Den här händelsen är bara den senaste i en lång rad där ledningen bestraffat anställda som ansetts vara besvärliga, menade gruppen. Enligt dem har teologen sedan slutet av 90-talet styrts av en grupp individer med nära band som byter plats i ledningen. De har regerat verksamheten utan tydliga mål och visioner, utan genomskinlighet i beslutsgången, utan vilja att samråda med sina anställda, och inte minst genom att stöta ut och kränka anställda, menar den intervjuade gruppen.
Ingrid Pincus har gått igenom ett stort antal dokument, beslut, arbetsmiljöundersökningar, med mera, och menar att gruppen har fog för sina synpunkter.
– På inget sätt betvivlar jag att det de berättar stämmer, säger hon.
Bilden av beslut som fattas i det tysta av en ledningsgrupp med nära band till varandra som reagerar starkt mot ifrågasättande och kritik får också stöd av Peter Schalk, professor i religionshistoria vid fakulteten.
– Stämningen på teologen liknar mest en sekt. Det är hemskt att vistas här, men jag måste för pensionens skull. Många som är utsatta vågar inte slå tillbaka, men det kan jag göra eftersom jag sitter säkert genom min professur som är grundad på regeringsbeslut. Jag ser inga utsikter att det ska bli bättre, säger han.
En som flera gånger försökt att flagga för missförhållandena är professor Eberhard Herrmann, fakultetens jämställdhetsansvarige. Han tycker att bilden i Ingrid Pincus rapport stämmer väl med verkligheten. Men till skillnad från Peter Schalk tror han på förbättringar.
– Anställda mår dåligt och situationen är komplex och svår. Men vi har tagit fram förslag till åtgärder som fakultetsnämnden ska ta ställning till om någon vecka. Det finns ansatser till förbättringar och jag är hoppfull, säger han.
Som ett resultat av rapporten planerar nu universitetets personalavdelning ännu en arbetsmiljöundersökning, den sjätte i ordningen.
– För mig tycks alla undersökningar vara en del i en strategi att skjuta på problemen. Undersökningarna pekar i samma riktning och fakulteten måste ta hjälp av expertis, säger Ingrid Pincus.
Hon förvånas över att universitets högsta ledning inte reagerat, trots att rektor Anders Hallberg satt stor prestige i att ta krafttag mot arbetsmiljöproblem.
– Jag vet inte i vilken utsträckning han har känt till det här. Jag vet att personer har försökt att informera högre upp i hierarkin, men det är lätt att skriva ned underställdas legitimitet, säger Ingrid Pincus.
Har du egna erfarenheter av mobbning på arbetsplatser? Skriv i så fall till niklas.skeri@unt.se och berätta.