För drygt en vecka sedan skulle en anhörig till en 92-årig dam i Uppsala hjälpa kvinnan med ett bankärende. Den anhörige reagerade över att inloggningen på Nordeas internetbank tog ovanligt lång tid. Strax därefter hörde Nordea av sig och meddelade att 174 000 kronor försvunnit från 92-åringens konto.
Enligt banken hade kvinnan utsatts för trojaner som kommit in i hennes dator, säger Anders Bywall, chef för Uppsalapolisens ekorotel. Han har på ett par veckor fått in fem-sex anmälningar som gäller trojaner, ett dataprogram som bedragare använder för att lura till sig pengar.
– Så många ärenden med trojaner har vi inte tidigare fått in under så kort tid. Det rör sig om såväl försök till brott som fullbordade brott. I stort sett samtliga fall gäller konton i Nordea, uppger Anders Bywall.
Ett ärende gäller en kvinna i 40-årsåldern som förra veckan anmälde till Uppsalapolisen att 97 000 kronor försvunnit från hennes konto. Även i det fallet har Nordea meddelat att en trojan tagit sig in i hennes dator.
Pengarna från den 92-åriga damen har spårats till en person i Stockholm som troligen är en målvakt. Utredningen har övertagits av bedrägerirotel Syd i Stockholm där Anders Olofsson är förundersökningsledare.
– Under sommaren har vi fått in ungefär 100-200 anmälningar som gäller trojaner och annan form av skadlig kod som skickats in i folks datorer med syftet att komma över pengar. Tidigare har vi bara haft enstaka ärenden, nu får vi in flera fall dagligen, uppger Anders Olofsson.
Han arbetar på en av Stockholms tre bedrägerirotlar och säger att inströmningen av ärenden brukar vara likartad vid de andra två rotlarna. Ett av de fall han fått in gäller ett företag som för ett par veckor sedan blev av med 4,9 miljoner kronor. Anders Olofsson uppmanar bankkunder att vara extra vaksamma om inloggningen till internetbanken inte går till som den brukar. Det kan handla om uppmaningar att logga in en extra gång, om nya okända meddelanden som dyker upp på bankens hemsida och liknande.
– Trojanerna kan föra in falska räkningar som kunden ska signera, och det gäller att se upp med vad man godkänner för betalning. Enligt Anders Olofsson har Nordeas kunder blivit hårt drabbade av trojaner. På sin hemsida har Nordea gått ut med en varning där det står: ”Kunder med datorer som är smittade med trojaner utsätts just nu för bedrägeriförsök.”
Enligt Nordea uppmanas kunder av bedragarna att mata in koder från sina kortläsare i falska meddelandefält. Nordeas informationschef Helena Östman vill tona ner saken.
– Alla banker har utsatts för trojaner den senaste tiden. Jag har inte uppfattningen att Nordeas kunder skulle vara extra drabbade.
Enligt Helena Östman har Nordea ökat sin bevakning av transaktioner som avviker från det normala mönstret och man går ibland in och stoppar överföringar som verkar underliga.
– Den som upptäcker något konstigt vid inloggningen på internetbanken ska stänga av datorn och kontakta banken. Skulle det visa sig att någon drabbats av en trojan kan vi hjälpa kunden att rensa datorn.
Enligt Helena Östman kan kunder som lurats via datorbedrägerier få tillbaka sina pengar om de varit noga med koder och annat.
Sedan försommaren har Svenska Bankföreningen en varning för trojaner på sin hemsida.
– Orsaken är inte att trojaner blivit vanligare men det har varit en del upprepade attacker sedan i vintras, säger Pär Karlsson, sakkunnig vid Bankföreningen.