Viktuppgång kan ge sömnproblem

Personer som går upp mycket i vikt löper ökad risk för att drabbas av sömnproblem och besvär med trötthet under dagen.

Eva Lindberg

Eva Lindberg

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2015-02-18 08:01

Det framgår av en studie bland drygt 7 000 vuxna kvinnor och män i Uppsala, som publiceras i facktidskriften Sleep Medicine.

– Att sömnbrist ökar risken för att gå upp i vikt har varit mycket uppmärksammat, men här ser vi att även det omvända gäller, dvs att personer som ökar mycket i vikt har förhöjd risk för att utveckla sömnproblem, säger professor Eva Lindberg vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.

I två omgångar, med 10 till 13 års mellanrum, besvarade deltagarna i studien en hälso- och livsstilsenkät. Den innehöll frågor om bland annat längd och vikt och om olika typer av sömnbesvär.

Redan vid det första enkättillfället rapporterade många deltagare att de hade sömnbesvär, oftast i form av insomningssvårigheter, ofrivilliga uppvaknanden under natten och trötthet under dagen. Var tredje hade stora eller mycket stora sömnbesvär. Sömnbesvär var vanligare bland deltagarna med höga än bland deltagarna med normala BMI-värden.

Vid det andra enkättillfället hade andelen som rapporterade någon form av sömnproblem ökat. De flesta hade också gått upp i vikt.

– Ju större ökning av vikten och BMI-värdet, desto högre var risken för att de som tidigare inte haft några sömnbesvär skulle få det. Detta samband gällde oavsett vilket BMI-värde man hade vid det första enkättillfället, säger Eva Lindberg.

För den fjärdedel av deltagarna som hade störst ökning av BMI-värdet – två BMI-enheter eller mer – steg risken för besvär med ofrivilliga uppvaknanden med 50 procent. Risken för att de skulle utveckla svåra sömnbesvär i kombination med svår dagtrötthet var nästan tre gånger högre än för den fjärdedel av deltagarna vars BMI steg med högst 0,3 enheter.

Utifrån resultaten av den nya studien är de viktigaste råden är att inte skära ner på sömnen och att undvika att gå upp så mycket i vikt att BMI-värdet skjuter i höjden.

– Om inte riskerar man att komma in i en ond cirkel där sömnbrist bidrar till att vikten och BMI-värdet ökar vilket i sin tur ger mer sömnbesvär som förvärras av att man blivit överviktig eller fet, säger Eva Lindberg.

Hur ska de som redan hamnat i denna onda cirkel kunna bryta den?

– Viktigast är att skaffa sig regelbundna sömnvanor och bryta den negativa viktutvecklingen, helst också minska i vikt. Fysisk aktivitet kan ha god effekt inte bara på vikt utan minskar också sömnbesvär. Man bör dock undvika att motionera alltför nära sängdags,säger Eva Lindberg.

Fakta Flera faktorer påverkar sömnen

Här är några andra resultat av studien:

Alla former av sömnbesvär är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.

Framför allt övervikt och fetma, men även undervikt har samband med ökad förekomst av sömnbesvär.

Halsbränna ökar risken för att utveckla alla former av sömnbesvär.

Att gå ner i vikt på grund av någon sjukdom ökar också risken för sömnsvårigheter.

Rökning ökar kraftigt risken för insomningssvårigheter och besvär med ofrivilliga uppvaknanden under natten.

Både brist på motion och alkoholberoende ökar risken för dagtrötthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om