"Vi vill bara ut och spela"

Är det någon skillnad om man är tjej eller kille när man spelare innebandy? "Det verkar gå tio matcher med killar för varje dammatch som sänds på tv", säger Clara Nelsén, målvakt i Sirius F-04-lag.

Tomas Skytesdal är inne på sitt fjärde år som tränare för Sirius F-04-lag.

Tomas Skytesdal är inne på sitt fjärde år som tränare för Sirius F-04-lag.

Foto: Jonas Tetzlaff

Uppsala2015-10-07 10:18

Tunabergsskolans gympasal börjar fyllas på. Det är träning för tjejerna i Sirius F–04 lag. Och i går var det match.

– Vi vann med 5–4, säger Olivia Skytesvall.

Fast det resultatet visades inte på tavlan. Det var mer ett inofficiellt som spelarna höll reda resultatet själva.

– Men blev det inte 6–5? frågar Filippa Gelin.

Frågan om jämlikhet i idrott är ingenting som de tänker på särskilt ofta. De vill mest ut och spela.

– Fast våra målvaktsdräkter är alltid sådana som killarna redan har använt. Och de luktar ibland, säger Clara Nelsén, lagets målvakt.

– Svett mest, fyller hon i.

Innan laget startade för fyra år sedan hade Sirius inget tjejlag inom innebandyn. Och inget damlag heller, för den delen, berättar tränaren Tomas Skytesvall. Nu är de 23 tjejer, födda –03, –04 och –05 som tränar och spelar match varje vecka.

– Vi har alla olika personligheter i laget. Några spelar för att det är jättekul, andra vill bli bäst, säger han.

Statistik från Riksidrottsförbundet har visat att det är i åldrarna 13–16 som många tjejer slutar med sin idrott. Då blir det ofta svårt att få ihop lag i många föreningar. Något som Tomas Skytesvall är väl medveten om.

– Det är mycket annat som händer i den åldern. Och det blir mycket mer i skolan också, säger han.

Men just nu verkar spelarna inte gå i några sådana tankar. Olivia Skytesvall, till exempel, är helt inställd på ett framtida SM-guld.

– Det är innebandy jag gillar mest, säger hon.

Är det någon skillnad på hur killar och tjejer spelar?

– Vi passar, killarna kör mer själva. En del av dem verkar tro att de redan är proffs, säger Filippa Gelin.

– En skillnad är väl att det verkar gå tio matcher med killar för varje dammatch som sänds på tv. De får mycket mer uppmärksamhet, säger Clara Nelsén.

Men för det mesta tänker de inte på det. Snart går de igenom vilka cuper de ska vara med i under säsongen i stället – innan de ger sig ut i hallen för en timme med tränare Tomas.

Det är ungefär dubbelt så många killar som tjejer som spelar innebandy i Sverige i dag. För ridningen är verkligheten en annan – en stor övervikt på tjejer. Endast runt fem procent av de aktiva inom Uppsala ponnyklubb är killar till exempel, enligt ordförande Lars Pernler.

– Ja, det är en övervikt, men vi ser inte något stort problem med det. Tjejerna här tycker att de klarar det här bra själva. Det har gjorts försök på andra håll med riddarkurser och liknande för att locka killar men vi vill bara lära ut ridning. Sedan finns det ju killar här som är aktiva och vi behandlar givetvis dem på samma sätt som alla andra, säger han.

När UNT-sporten avslöjade att Sirius damlag tvingades köra långt utanför staden för att träna, då gräset på Löten skulle sparas för herrarna gick Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, in och ändrade på det. Men då var Sirius agerande mot sina damspelare redan en riksnyhet.

Det genomförs nu en stor utredning av jämställdheten inom Uppsalas idrott. Det är många som har väntat på den, men än är det för tidigt att säga något om resultatet, enligt Rickard Malmström (MP).

– Men det skulle ju vara konstigt om den visade att det är helt jämlikt, med tanke på hur ojämställt det är i övriga samhället, säger han.

Men den utredningen är ingenting som tjejerna i Sirius F–04 har i tankarna just nu. De kryssar mellan konerna i gympasalen i Tunabackar i stället. Och att döma av skratten verkar de rätt nöjda med det.

Riksidrottsförbundets mål för en jämställd idrott

"En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Det gynnar inte demokratin, rättvisan, effektiviteten och utvecklingen att i första hand premiera den ena halvan av befolkningen. Såväl forskning som människors enskilda erfarenheter, talar för att jämställdhet främjar utvecklingen både för organisationer och individer."

Källa: rf.se/jamstalldhet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!