– Vi hade först tänk starta med odling av tilapia, en tropisk fisk. Men detaljhandeln tryckte på för att få miljövänligt producerade jätteräkor. Så vi ändrade inriktning, säger Matilda Olstorpe, vd för Vegafish.
Än så länge är vattentankarna i företagets lokaler tomma. Men enligt planen kommer de första räklarverna hit i slutet av januari. Metoden är en utveckling av ett forskningsprojekt inom Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, där Matilda Olstorpe har sin forskningsbas som docent i mikrobiologi.
I bassängerna ska, förutom räkorna, en bioflock av mikroorganismer som fungerar som både reningsverk och föda för räkorna, leva. Utfodringen består av restprodukter från jordbruket. En större anläggning planeras i Bjuv i Skåne i samarbete med Findus. Och tanken är att ärtor från Findus odlingar, som blivit kvar för länge på åkern och därför inte kan säljas, ska bli foder åt räkorna.
– Vi kommer att ha ett helt slutet system. I andra räk- och fiskodlingar tar man in och släpper ut vatten från odlingen. Men här har vi kvar samma vatten, säger Matilda Olstorpe.
För att inte riskera att några oönskade organismer läcker ut finns höga kanter inne i anläggningen så att vattnet vid ett eventuellt läckage inte hamnar i dagvattensystemet eller Fyrisån.
I anläggningen i Uppsala räknar man med att producera 10 ton jätteräkor om året. Det räcker inte på långa vägar för att täcka den svenska konsumtionen. En större anläggning är i planeringsstadiet i Skåne. Men man hoppas hitta intressenter som vill satsa på ytterligare anläggningar runt om i landet.
– Det handlar om att hitta ställen där man kan få tag på billig spillvärme för att värma upp dammarna, säger Matilda Olstorpe.
Temperaturen i bassängerna behöver hålla 30–32 grader för att räkorna ska trivas. Och tanken är att pröva olika typer av restprodukter som kan användas som foder.
– Vi vill hitta foder som inte redan används i livsmedelssystemet, säger Matilda Olstorpe.
Ett arbete pågår för att få räkorna Krav-godkända. Prismässigt kommer räkorna att vara konkurrenskraftiga med alternativ produktion, eftersom Vegafish kommer att ha mycket kortare transporter än räkodlingarna i Sydostasien. Men exakt hur mycket de kommer att kosta vill man inte avslöja.