I samband med den förra upphandlingen som gjordes för fyra år sedan befarade branschorganisationen Sverige tandteknikerförbund att svenska laboratorier som tillverkar tandteknik skulle slås ut av framför allt kinesiska. Och konkurrensen har hårdnat. Tandteknikerförbundet menar nu att patientsäkerheten är i fara därför att importerat material inte fullt ut kan garanteras.
– Egentligen är det inte vi som säger det utan TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, säger Olle Sahlin, ordförande i Sveriges tandteknikerförbund.
Han hänvisar till TLV:s senaste omräkning av de så kallade referenspriserna som ska spegla normalkostnaden för varje åtgärd i tandvårdsstödet och dessutom fungera som jämförelsepris för patienterna. Där skriver TLV att referenspriserna har beräknats på svensk tandteknik och skälet är patientsäkerhet i och med att spårbarheten för material visat sig vara otillfredsställande.
TLV hänvisar i sin tur till en rapport som tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket gav ut 2011 om granskning av metallkeramikkronor framställda i Sverige och utanför EU.
– Man kan inte säga att det importerade materialet är mindre säkert, men att de utgör en större utmaning när det gäller uppföljning, kvalitetssäkring och spårbarhet, säger Mats Ohlson, tillsynsstrateg vid Läkemedelsverket och projektledare när rapporten togs fram.
I de stickprov som då togs visade det sig att det framför allt var spårbarheten i det importerade som var sämre än de svenska där det också fanns brister.
– Det är bekymmersamt att så pass många arbeten innehöll material som inte var deklarerade. Vi hittade dock inga farliga material, säger Mats Ohlson.
Spårbarheten är viktig exempelvis om en patient reagerar allergiskt på något man fått insatt i munnen.
Just nu gör Uppsala läns landsting tillsammans med landstingen i Gävleborg, Västmanland och Dalarna, den så kallade Fyrklövern, en ny upphandling av tandteknik. Nu är upphandlingen inte färdig eftersom den överklagats av en av de inblandade laboratorierna.
– Vi kvalitetssäkrar genom upphandlingsavtal med svenska laboratorier om att de ska följa de regler som gäller i Sverige, säger Yvonne Andersson som är drift- och försörjningsansvarig vid Folktandvården i Uppsala län.
Av de 15 laboratorier som upphandlats av Fyrklövern innan överklagandet har fem underleverantörer i andra länder.
– Nu vet vi inte hur det blir förrän förvaltningsrätten sagt sitt, säger Yvonne Andersson.