– Det här är inget man behöver skämmas för. Det har inget med dålig hygien att göra, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.
I Uppsala har antalet utryckningar till följd av vägglöss ökat tio gånger på några få år. I fjol gjordes 563 saneringar i Uppsala. Tittar man på hela Sverige har utvecklingen varit likartad och under 2011 gjordes 11 750 bekämpningsinsatser av vägglöss i landet.
På senare tid har vägglössen blivit resistenta mot de medel som används, vilket i kombination med ett ökat globalt resande har ökat problemen med vägglöss i hela världen. Eftersom vägglössen kan vara svåra att upptäcka är det heller inte säkert att man märker när de har krupit ner och gömt sig i resväskan. Eftersom vägglöss under många år varit ett i princip okänt fenomen är det också många som inte är vaksamma på varningstecknen, vilket bidragit till ökningen.
Vägglössen är nattaktiva. Under dagen sitter de gömda i små skrevor eller håligheter i till exempel möblerna. På natten kommer de fram för att suga blod, vilket tar 3–10 minuter. Sedan kryper de tillbaka till sitt gömställe igen. Har man väl drabbats är de svåra att bli av med. Eftersom många av de medel som är tillåtna inte är lika verkningsfulla som tidigare används ofta metoder som kylning och uppvärmning vid sanering av vägglöss.