Uppsalas muslimer firar viktig högtid

Torsdagen var första dagen av det muslimska firandet av eid al-adha, en av de viktigaste högtiderna inom islam.

Yasser Abu Jheisheh medlem i Uppsalas Unga Muslimer, var en av alla dem som inledde Eid al-Adha med bön i moskén.

Yasser Abu Jheisheh medlem i Uppsalas Unga Muslimer, var en av alla dem som inledde Eid al-Adha med bön i moskén.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-09-24 13:38

Eid al-Adha firas till minne av att Abrahams sonoffer som beskrivs i Gamla testamentet inte krävdes av Gud och att i stället ett får offrades. I firandet av eid al-adha har därför ett symboliskt offerdjur ingått, och get- eller fårkött är ofta en del i festmiddagen.

Men lika viktigt är fördelningen av köttet:

– En del till familjen, en del till vänner och bekanta och en del till fattiga, så ska styckningen göras, förklarar Yasser Abu Jheisheh medlem i Uppsala unga muslimer.

När UNT träffar honom är han en aning stressad eftersom en av sönerna försvunnit bland de hundratals människor som väntade på att den andra samlingen till bön i Uppsala moské skulle ta sin början.

Firandet av eid al-adha börjar då årets hajj till Mecka avslutats. Festen inleds med bön i moskén och pågår i tre dagar. Att bönen i Uppsala moské sker i två omgångar, den första 8.30 och den andra 9.30 beror på att moskén inte rymmer alla Uppsalabor som inleder eid al-adha enligt traditionen. En av de många lätt bekymrade värdar som delade på ansvaret för att anvisa parkeringsplatser, lotsa besökare rätt och, som Yasser Abu Jheisheh, söka tillfälligt förlupna barn, sade att nästa års eid kanske skulle hållas i en större lokal, så att det skulle räcka med ett bönetillfälle.

– Ah, där är du ju! Sade Yasser lättat när sonen dök upp med en godispåse i handen.

Presenter till barnen är en del av firandet som tar vid efter bönen då familj, släkt och vänner samlas till middag och fest. Precis som vid kristet julfirande och med julklappar varierar det vad presenterna består av: pengar, kläder eller något ätbart.

Att eid al-adha är en fest var tydligt inte bara genom de många moskébesökarnas glada miner utan också på att många var klädda till fest. Extra tydligt var det på barnen där små pojkar kom i skjorta och fluga, och flickor i extrafina kjolar med tyll och volanger.

Vid männens ingång till moskén stod Osman Said och tog emot alla gäster, stora och små, med vänliga hälsningar och godispåsar till barnen. Till UNT:s utsända som också hälsades hjärtligt välkomna fanns på förfrågan dessutom en sjal till utlåning:

– För icke-muslimer är det inte nödvändigt att täcka håret, men det är artigt att göra det, sade han nöjt när besöket var över och han tog adjö.

ENKÄT: Hur firar du Eid al-Adha?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om