Uppsalapolitikern som dödshotats upprepade gånger

Han har dödshotats många gånger – och nyligen misshandlades han. Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson fick nog efter senaste dödshotet, då Västgöta nation fick utrymmas. Nu har han funderat över sin framtid.

Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson (M) har blivit hotad så många gånger att han tappat räkningen. Han kräver att samhället sätter ner foten, inte minst mot hoten på nätet.

Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson (M) har blivit hotad så många gånger att han tappat räkningen. Han kräver att samhället sätter ner foten, inte minst mot hoten på nätet.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-03-04 13:53

Alexander Bengtsson (M) har fortfarande ont över näsbenet. En sen kväll för två veckor sedan misshandlades han i Stockholm, av en okänd man. Fallet är redan nedlagt av polisen; de uppger att de inte kommer vidare.

– Jag kommer inte ihåg hur han såg ut, när jag blir rädd och chockad får jag svårt att minnas, säger Alexander Bengtsson.

Om det är i sin roll som politiker som han blev misshandlad lär han därför troligen aldrig få veta.

Men han har som politiker blivit hotad så många gånger att han tappat räkningen. Totalt har han polisanmält ett 50-tal hot sedan högerextrema grupper fick upp ögonen för honom våren 2013. Alexander Bengtssons inställning till invandring och till ett moskébygge samt aktiva ställningstagande mot rasism har dragit igång hatdrev på sajter som Exponerat, Nordfront och Avpixlat. Men hoten handlar också i hög grad om hans hudfärg och sexualitet.

– Jag är mörkhyad, homosexuell, adopterad och invandringsvänlig ... det blir för mycket för vissa att hantera.

– Hoten mot mig på grund av den jag är, och inte vad jag tycker, är extra jobbiga. Jag trodde att vi hade kommit längre, men uppenbarligen lever många kvar på stenåldern.

Alexander Bengtsson säger att han i någon mån blivit avtrubbad av alla hot. Men det hot som riktades mot honom den 23 januari i år blev annorlunda. Han var på en studentfest på Västgöta nation när han klockan 22.59 fick ett mejl. I det stod bland annat ”Det här är din sista kväll på jorden (...) Du vet hur lätt det är att plantera en bomb på en nation” och var undertecknat ”Heil Hitler”. Polisen larmades och eskorterade omedelbart Alexander Bengtsson därifrån. Festen avbröts och nationen utrymdes.

– Där passerades gränsen för vad jag orkar med. Både för att jag fått så många hot tidigare – det här blev på något sätt droppen, och för att hotet den här gången fick så stora konsekvenser.

Dagen efter bombhotet åkte Alexander Bengtsson iväg några dagar. Han stängde av telefonen, läste inga mejl och avböjde alla intervjuer.

– Jag behövde fundera över situationen, om jag verkligen orkar mer eller om jag ska sluta helt med politiken. Men jag har nu kommit fram till att jag vill fortsätta. Politik är för roligt för att ge upp. Och deras mål är ju att få mig att sluta, jag ska inte ge dem det nöjet.

Men hans engagemang inskränker hans frihet. Alexander Bengtsson är alltid vaksam när han är ute. Han går helst inte ensam. Och han tänker sig numera för en extra gång innan han uttalar sig i vissa frågor – särskilt vad gäller invandring.

– Man får ju nästan göra en riskanalys av varje formulering. Samtidigt blir jag så förbannad. Jag vill inte blir skrämd till tystnad, men delvis blir man ju faktiskt det.

Inget av alla hot han anmält har lett till åtal. Men överlag tycker Alexander Bengtsson att han får bra stöttning av partiet och av den nationella polisen.

Människor som hotar andra för att få dem att tystna har alltid funnits. Men Alexander Bengtsson är övertygad om att internet gör situationen värre.

– Spridningen blir ju så mycket större och det är som att hatarna eldar upp varandra. Jag vågar inte riktigt googla mig själv. De här människorna avskyr samhällsengagerade människor. Deras hot är angrepp på vår demokrati.

Vad behöver samhället göra?

– Tydligare sätta ner foten och visa att det är helt oacceptabelt. Sådant du inte får säga öga mot öga med någon får du inte heller skriva på nätet. Vi behöver också bli tydligare med vem som bär det juridiska ansvaret för det som skrivs på nätsajter.

– Jag tror också att det är bra att berätta om man är utsatt för hot, för att visa att man inte accepterar att bli hotad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om