Videon är inte längre tillgänglig
Vad menas med att landets poliser ska "skärpa tillsynen"?
– Det innebär att polisen skärper upp dialogen med de personer som företräder moskéerna. På så sätt kan vi få fram en gemensam lägesbild och resonera kring framtiden, trygghet och åtgärder, säger Mats Löfving.
Hur ser lägesbilden ut i Uppsala, tycker du?
– För att ta fram en lägesbild måste man lokalt bedöma hur det ser ut där man verkar. Läget ser olika ut beroende på var man är - Stockholm, Uppsala och Luleå gör olika bedömningar. Uppsalapolisen ansvarar för lägesbedömningen där och jag vet att man tar läget på stort allvar. Jag har dialog med Carin Götblad.
Vad innebär det, mer konkret, för Uppsalapolisens del?
– För att ta reda på läget behövs kommunikation med företrädare för moskén i Uppsala. Det krävs att polisen arbetar upp personliga relationer till represenanterna så att förtroendet finns där.
På så sätt kan också mörkertalet minska, enligt Mats Löfving.
– Vi tror att att det finns ett mörkertal, att alla händelser inte anmäls till polisen, säger han.
Stenkastning mot moskéer kan vara ett exempel som inte alltid anmäls, menar han.
– Om en kontinuerlig dialog finns mellan polis och företrädare för moskéer och synagogor så kanske fler händelser anmäls till polisen.
Mats Löfving berättar att Nationella operativa avdelningen, Säpo och utredare från underrättelsetjänsten ska ta fram underlag och arbeta fram en åtgärdslista som ska presenteras 7 januari.
– Då ska vi ha gjort en nationell lägesbild över situationen vid landets moskéer och synagogor, säger han.
Vad rör det sig om för typ av åtgärder?
– Skärpt tillsyn och ökad dialog på olika sätt.
Gårdagens attentat mot moskén i Uppsala var den tredje incidenten på kort tid. Moskén i Eslöv utsattes för en attack den 29 december. Polisen misstänker mordbrand och utesluter inte hatbrott. På juldagen utbröt en brand i moskén i Eskilstuna.
Finns det några samband mellan incidenterna?
– Det vet vi inte alls och det går inte att spekulera i. Gärningsmännen till de brotten måtste hittas, men det är viktigt att inte dra för snabba slutsater och utgå från att attackerna är planerade.
Hur menar du? Vid attentatet mot Uppsalas moské hittade vittnen ett uppeldat exemplar av Koranen, och rasistiskt budskap fanns klottrat på dörren.
– Vi måste vara försiktiga med slutsatserna kring attackerna. Det kan vara allt från ungdomligt oförstånd till detaljplanerat genomförande.
Många muslimer i Uppsala uttrycker oro efter gårdagens attentat. Vad kan ni säga till dem?
– Jag vill inte lämna några besked. Men dialogen mellan polis och företrädare för moskéer och synagogor är jätteviktig. Politiker har också en viktig roll.
Vad händer härnäst, hur arbetar ni vidare?
– Det som pågår just nu är arbetet med underrättelsetjänsten och Säpo. Att ta fram ett bra underlag till den 7 januari.
Situationen för landets moskéer och synagogor är en fråga som Nationella operativa avdelningen arbetat länge med, säger Mats Löfving.
– Men det är klart att vi har lagt extra glöd på den nu.
På fredagen har Uppalapolisen haft ett möte för att planera det fortsatta arbetet efter moskéattentatet.
– Utredningsmässigt fortsätter vi med förundersökningen och analyserar de spår som säkrades vid brottsplatsen. Vi går också igenom den information som framkommit efter samtal med vittnen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Spåren som fanns på platsen var bland annat ett exemplar av Koranen och en tegelsten, som enligt uppgift till UNT kastats mot moskéns fönster.
Skärp tillsynen vid landets religiösa byggnader, var en uppmaning ni fick igår. Hur görs det?
– Vi skärpte bevakningen direkt efter attentatet på torsdagsmorgonen. Vi har rondering, ökad polisnärvaro, vid Uppsalas båda moskéer. Det är för att kunna svara på frågor från oroliga församlingsmedlemmar eller andra, och för att se så ingenting händer, säger Lisa Sannervik.
Den attackerade moskén finns i Löten. Uppsalas andra moské finns i Flogsta.
Finns det någon misstänkt person?
– Nej, det finns ingen misstänkt i nuläget.
Chefen för polisens Nationella operativa avdelning, Mats Löfving, betonar vikten av en lokal dialog mellan polis och företrädare för moskéer. Hur ser dialogen ut för Uppsalas del?
– Vi har ju poliser på plats nu för att skapa kontakt med församlingsmedlemmar. Ambitionen är att att upprätta en bra dialog med församlingen.
Har det inte funnits någon dialog mellan polisen och församlingen tidigare?
– Det har jag ingen insyn i och kan inte uttala mig om.