Uppsalaforskarens virusbild prisad

Uppsalaforskaren Tomas Ekebergs bild av ett jättevirus var en av världens bästa vetenskapliga bilder förra året.

Tomas Ekeberg.

Tomas Ekeberg.

Foto:

Uppsala2016-01-08 20:00

Den bedömningen gör den ledande vetenskapstidskriften Nature när den, utan inbördes ordning, utsett världens tio bästa vetenskapliga bilder 2015.

– Jag fick helt oväntat besked om utmärkelsen från en kollega, som läst om den i Nature. Det känns verkligen jätteroligt att bli uppmärksammad på detta sätt för sitt arbete, säger Tomas Ekeberg, som är forskare vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet.

Bilden av ett så kallat mimivirus är unik. Den har tagits med hjälp av världens mest kraftfulla röntgenlaser vid SLAC National Accelerator Laboratory i Kalifornien och avslöjar för första gången den inre strukturen i ett intakt virus.

– Ända sedan jag började med röntgenlaserforskning har det varit en dröm att skapa en 3D-bild av ett biologiskt prov. Nu har vi visat att det går. Det är fantastiskt och ett genombrott för forskningsfältet, säger Tomas Ekeberg.

Andra bilder på Natures tio-i-topp-lista över världens bästa vetenskapliga bilder 2015 föreställer bland annat en fight mellan två Komododrakar, som är världens största ödlor, de så kallade Megallenska molnen intill Vintergatan, huvudet på en snytbagge, närbilder av småplaneten Pluto, en karta över kemikalier och mikrober på människokroppens hud och afrikanska gamar som kalasar på ett kadaver.

– När jag ser vilka andra bilder som finns med på listan känner jag mig ännu mer hedrad av att få vara med på den, säger Tomas Ekeberg.

Du kan läsa mer om världens bästa vetenskapliga bilder här.

ake.spross@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om