Uppsala tra över landets barncancerbehandlingar

Om ett år behandlas nästan alla landets cancersjuka barn i Uppsala. Nu är 130 nordiska cancerexperter på besök inför förändringen.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-06-03 07:51

Framförallt för barn som drabbas av cancer är protonstrålsbehandling bättre än konventionell fotonstrålning. Därför kommer i princip alla cancersjuka barn att behandlas på Skandionkliniken i Uppsala när den invigs om ett år, den enda plats i Norden där protonstrålsbehandling utförs. Just nu är cancerexperter från hela Norden här för att skapa kontakt med barnsjukhuset i Uppsala inför förändringen.

– Om ett år kommer merparten av landets cancersjuka barn att behandlas här. Det blir en helt annan karusell än i dag, säger Kristina Nilsson, senior onkolog på Akademiska sjukhuset.

Att använda proton- i stället för den vanliga otonstrålningen har flera fördelar, och de relativa vinsterna är störst för barn.

– Det kanske inte märks att en vuxen får svårt att lära sig nytt, och en 80-åring får inte samma besvär av långsiktiga biverkningar som barn, säger Kristina Nilsson.

De långsikta bieffekterna av strålbehandling är nämligen att man kan förlora viss IQ och inlärningsförmåga, och få syn- och hörselnedsättning.

– Men den risken är mindre vid protonstrålning eftersom strålningsvolymen är mindre, säger Kristina Nilsson.

Allt tyder åtminstone på att det är så, men det saknas ännu empirisk forskning över tillräckligt lång tid för att ha bevis för det.

Till skillnad från annan strålbehandling kan protoner avger energi i precis vid tumören, medan normala celler i närliggande vävnad skonas. Den totala mängden strålning minskas, vilket både minskar risken för att få andra typer av cancer senare i livet och gör det möjligt att strålbehandla fler gånger. I dag utförs vissa protonbehandlingar på Svedbergslaboratoriet, främst för cancer i huvudet, eftersom en fast stråle används, där kroppen roteras. Men med ny teknik på Skandionkliniken kommer strålen kunna komma från vilket håll som helst.

– Då kan vi behandla buken och resten av kroppen, säger Kristina Nilsson.

Skandionkliniken planeras stå klar i juni 2015. Förhoppningen är att uppemot 2 000 patienter årligen ska kunna behandlas.

– Nu tar vi emot ungefär 12–14 barn per år, men räknar med att öka till kanske 70 barn, säger Kristina Nilsson.

En konsekvens blir att de andra universitetssjukhusen få färre patienter. Läkarna på Skandionkliniken kommer att rotera, för att flera runt om i landet ska få kompetensen att behandla med protonstrålning, eftersom förberedelse och uppföljning av behandlingen sker ute i landet. Vad som händer med Svedbergslaboratoriet är ännu oklart. I dag utgörs 80 procent av verksamheten av behandlingar.

– Om de inte hittar nya finansiärer under närmsta året måste de lägga ner, säger Kristina Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om