Årliga inventeringar och snabbare åtgärder av farliga gropar och sprickor, fler nya snabbcykelvägar, snabbare och tätare sopning av grus på cykelvägarna och bättre belysning är några av de 57 punkterna i programmet. Bedömningen är att satsningarna ska rymmas inom redan antagen investerings- och driftsbudget.
Och här finns en av invändningarna från Cykelfrämjandet,
– Man har en underhållskuld i cykelvägnätet. I kommunens eget cykelbokslut konstaterar man att det kommer att ta 26 år innan man är i kapp, säger Torbjörn Albért, vice ordförande i Cykelfrämjandet i Uppsala.
Maria Gardfjell (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, håller dock inte med.
– I kommunens budget har vi avsatt 62 miljoner till cykelinvesteringar. Vi är en av de städer som satsar mest på cykeltrafik.
Finns det en risk att bilisterna tycker att det satsas för mycket på cykeltrafiken?
– Det gör det alltid. När Uppsala växer måste cyklandet och kollektivresandet öka. Fler bilar korkar igen Uppsala och vi behöver ha fler cyklister och mer kollektivtrafik. De som borde vara gladast om fler cyklar är bilisterna i Uppsala, säger Maria Gardfjell.
Torbjörn Albért säger dock att ambitionerna är bra.
– Det är ett gediget arbete som kommunen har gjort. Mycket av det Cykelfrämjandet har framfört finns med i detta. Kommunen har redan gjort många goda insatser, såsom de olika vintersatsningarna och cykelvänlig arbetsplats. Men han säger också att många av punkterna handlar om grundläggande anständighet.
– Sådant som handlar om att laga hål i gatorna, till exempel. Det är bättre att satsa på att bli en bra cykelstad än att bli bäst i Sverige.
Torbjörn Albért tycker att det är bra att planen tydliggör att cykelambitionerna påverkar hela trafik- och samhällsplanering.
– Uppsala är en bilstad där många cyklar. Och hittills har cykelinvesteringarna fått ske så länge de inte inkräktar på motortrafiken. Cyklisterna flyttas upp på trottoarerna och blandas med gående så att bilarna får ensamrätt på gatuutrymmet. Och det är ingen bra lösning att bara göra cykelbanan en meter bredare och separera gående med ett streck. Cykel behöver få status som ett eget trafikslag, säger han.
Nu väntar ett arbete att omsätta strategin i konkreta åtgärder. Enligt Michael Eriksson, avdelningschef för gata och park, kan man i maj ha en åtgärdslista färdig. I det arbetet ligger också att ta fram en teknisk handbok för principlösningar för att få enhetligare lösningar för hur cykelinfrastrukturen ska se ut.