Tuffa anklagelser mot vårdcentral

"Ni kan väl skaka henne". Det rådet ska chefen för Boländernas vårdcentral ha gett för att minska blodsockret hos en kvinna som avled kort därefter. Landstinget hotar nu att avsluta kontraktet med vårdcentralen.

En läkare utan giltig läkarlegitimation har arbetat på
Balders vårdboende i centrala Uppsala på uppdrag av Boländernas vårdcentral.

En läkare utan giltig läkarlegitimation har arbetat på Balders vårdboende i centrala Uppsala på uppdrag av Boländernas vårdcentral.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-12-01 07:41

Landstinget går fram med tuffa metoder mot Boländernas vårdcentral i Uppsala där 2 400 patienter har listat sig. En läkare som arbetar för vårdcentralen blev i tisdags med omedelbar verkan avstängd från delar av sina arbetsuppgifter. Orsaken är att mannen saknar svensk läkarlegitimation.

Landstinget anser sig ha uppdagat mängder av missförhållanden vid vårdcentralen och lägger skulden på chefen för verksamheten.

För en månad sedan gjorde landstinget en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och begärde en utredning mot chefen. I sin Ivo-anmälan skriver landstinget att man misstänker att vårdcentralchefen "kan utgöra en risk för patientsäkerheten".

– Jag har inte tidigare stött på så här allvarliga brister vid en vårdcentral, säger Inge Bruce, medicinsk rådgivare vid landstingets ledningskontor som arbetat med ärendet.

Landstingets kritik mot vårdcentralen handlar bland annat om detta:

* En läkare har på uppdrag av Boländernas vårdcentral arbetat på äldreboendet Balder i Uppsala. Enligt Socialstyrelsen saknar läkaren svensk läkarlegitimation. Det ledde till att landstinget i tisdags hävde avtalet mellan vårdcentralen och Balder.

* En äldre kvinna som bodde på Balder och befann sig i livets slutskede hade mycket högt blodsocker. Sjuksköterskan på Balder ringde Boländernas vårdcentral för att få insulin. Vårdcentralchefen förvägrade då sjuksköterskan att prata med läkare eftersom Balders avtalade tid för läkarkontakter vid vårdcentralen redan hade överskridits.

Sjuksköterskan skriver i en anmälan att vårdcentralchefen gav rådet: "Ni kan väl ta upp och skaka lite på henne". Kvinnan avled följande dag, men huruvida dödsorsaken har samband med blodsockret är inte klarlagt.

* Flera gånger ska vårdcentralchefen ha hindrat sköterskor från Balder att komma i kontakt med läkare, bland annat för rådfrågning kring en självmordsbenägen kvinna. Landstinget har meddelat chefen att det inte är tillåtet att göra så vilket hon ska ha struntat i.

* Vårdcentralchefen uppges ha behandlat barn, trots bristande kompetens. Trots att landstinget påtalat att detta strider mot avtalet har chefen fortsatt att ta emot barnvårdsbesök.

* 2014 uppdagades brister vid Boländernas vårdcentrals laboratorium som enligt landstinget var så allvarliga att de kunnat orsaka risker för patienterna.

* 2015 polisanmäldes vårdcentralen av landstinget för att bland annat ha debiterat patientbesök på ett felaktigt sätt. En polisutredning om bedrägeri pågår.

Vårdcentralen har fram till den 9 december på sig att rätta till flera av de senast påtalade bristerna, annars överväger landstinget att avsluta avtalet.

Frågan är varför landstinget trots allvarliga och utdragna klagomål inte agerat tidigare och hårdare.

– Det krävs mycket för att vi ska kunna säga upp ett avtal, bland annat måste det handla om grova felaktigheter, säger landstingsrådet Malena Ranch (MP).

– Först måste vi begära rättelse och om felen sedan rättas till är det inte så mycket vi kan göra. Vi ska nu se över om det går att införa en skrivning som gör det enklare att säga upp avtalen.

Hur kommer det sig att ni vad gäller äldreboendet Balder kunde häva avtalet för läkaren med omedelbar verkan?

– En medicinskt sakkunnig bedömde att patientsäkerheten var i fara och det vägde så tungt att vi beslöt att bryta avtalet med kort varsel.

LÄS MER: Chefen: "Det är förtal som kommer att anmälas"

Fakta Kritik i flera år

Boländernas vårdcentral startade 2013 och drivs i privat regi.

De påstådda brister vid vårdcentralen som landstinget påtalat rör exempelvis att det saknats allmänläkare och att patienter blivit listade vid vårdcentralen utan att informeras.

2015 återkrävde landstinget 350 000 kronor för felaktigt debiterade tolkbesök.

Landstinget har tidigare hotat att bryta avtalet, något som återkallats sedan vårdcentralen vidtagit åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om