Björn Eriksson är styrelseledamot i Vårdförbundet som organiserar sjuksköterskorna, och han är kritisk till hur landstingsledningen hanterat avtalsfrågan:
– Vårdförbundet fann flera delar av förslaget som lades fram i maj oacceptabelt. Förhandlingarna strandade och 15 september då det lokala avtalet löper ut, kommer det centrala avtalet med sämre villkor att träda i kraft. Av det följer längre arbetstider och mindre ekonomisk ersättning.
Det är de försämringarna som Vårdförbundets medlemmar nu reagerar starkt emot, och några valt att säga upp sig. Enligt Björn Eriksson har förhandlingarna inte återupptagits, men ”viss kommunikation” sker mellan parterna:
– Vår önskan är att det lokala avtalet förlängs fram till årsskiftet så att vi får tid att komma fram till ett nytt lokalt avtal som är acceptabelt för båda parter, säger Björn Eriksson.
Lena Hadad, HR-direktör på Akademiska, säger att en förlängning av det lokala avtalet inte kommer att ske:
– Efter 15 september kommer det centrala avtalet att träda i kraft, men vi kommer att modifiera det så att det inte innebär väsentliga försämringar för de som berörs. Det går till exempel att betala extra ersättning för obekväm arbetstid och korta ner veckoarbetstiden för de som arbetar skift, säger Lena Hadad.
Om de 13 uppsägningarna som sjuksköterskor på akutmottagningen lämnat in säger Lena Hadad att det är för tidigt att säga något i nuläget:
– Men det uppstår naturligtvis en allmän oro, och det är svårt att rekrytera sjuksköterskor även om vi gör vårt yttersta.
Lena Hadad anser att en del av de uppgifter som förekommit om förslaget till nytt lokalt avtal är missvisande:
– Utökningen av varje anställds årliga timbank skulle öka flexibiliteten i organisationen vilket vi ser att behövs. Men antalet timmar i timbanken är förhandlingsbart.
– Det har också framställts som om alla sjuksköterskor ska tvingas ha en vaktvecka, tid till arbetsgivarens förfogande för att täcka korttidsfrånvaro, var fjärde vecka. Men det är ett maxtal, och vaktveckan är en möjlighet som varje arbetsplats har att ta ställning till om de vill öka grundbemanningen och ha längre tid mellan vaktveckorna.
Landstingsledningen och Lena Hadad vill ha en helhetslösning vad gäller avtal för Akademiska, men i den ingår att personalen ska ha lika villkor vid lika förutsättningar på olika arbetsplatser.