Träffpunkten viktig mötesplats

Röda korsets Träffpunkt har blivit en uppskattad mötesplats för ensamkommande flyktingbarn som väntar på att få börja skolan.

Jaylan Subhi, Sam Motallebi och Gudrun Nyberg hjälper nyanlända vid Röda korstets träffpunkt.

Jaylan Subhi, Sam Motallebi och Gudrun Nyberg hjälper nyanlända vid Röda korstets träffpunkt.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN

Uppsala2015-12-24 13:45

Från början av 2015 fram till 26 november har 629 ungdomar skrivits in i verksamheten på Träffpunkten. En ökad tillströmning av ungdomar började märkas redan i maj, men riktigt stor blev den först i augusti, och sedan har det fortsatt:

– Barnen lär sig ofta tre ord när de kommer till Uppsala, familjehem, godemän och Röda korset. Fram till nu har vi kunnat möte akuta behov, men lokalerna har begränsningar därför kan vi inte ta emot fler förrän efter jul igen, säger Gudrun Nyberg, en av närmare 70 volontärer som arbetar på Träffpunkten.

Det är på bottenvåningen som de allra flesta ungdomarna först samlas. Där är Jeylan Subhi som talar kurdiska och persiska en av volontärerna som tar emot och samlar dem i mindre grupper.

– Det är många som har frågor om Sverige och hur samhället fungerar. Jag känner igen mycket av det ungdomarna funderar över, jag kom ju själv hit som 14-åring. När det blir plats i undervisningsgrupper får de gå vidare dit, men det händer också att vi måste be ungdomar gå härifrån efter några timmar, för att ge plats åt andra, berättar Jaylan Subhi.

På Träffpunkten finns plats för cirka 80 personer och under hösten har sex extra undervisningsgrupper startats, tre på förmiddagarna, tre på eftermiddagarna. I den största gruppen med 20 deltagare är det Sam Motallebi som tar hand om språkträningen.

– Jag kommer från Iran, och där undervisade jag blivande ingenjörer och tekniker. Nu är jag 78 år, och erfarenheterna som lärare kommer till god nytta, berättar Sam Motallebi.

Att undervisa 40 ungdomar i två pass, fem dagar i veckan, tycks som en hård uppgift för någon som är så till åren kommen. Men Sam Motallebi bara ler:

– Det är inte jobbigt. Ungdomar behöver hjälp, jag kan hjälpa – då är det inte jobbigt, det ger energi. Jag säger till dem att de kommit till ett kallt land, så de sätter på sig varma kläder – på samma sätt är det med kulturella skillnader, man måste lära, förstå, och anpassa sig. Det och språkgrunder kan jag lära dem, säger Sam Motallebi.

Andrea Hormazabal är kretschef för Röda korset i Uppsala. Hon är oroad över rådande flyktingpolitik och hoppas att alla tar ansvar för ett humant flyktingmottagande.

– Vi har på kort tid och med få resurser kunnat välkomna nyanlända ungdomar. Vi har erbjudit språkträning och möjlighet att träffa andra ungdomar och vuxna. Men nästa år behöver kommunen, vi och andra föreningar gemensamt förbättra mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar, säger Andrea Hormazabal.

Röda korsets Uppsalakrets

Träffpunkten har öppet cirka 230-240 dagar per år. I genomsnitt deltar 80 personer per dag i den dagliga verksamheten som i huvudsak består av språkträning och social samvaro.

Omkring 530 volontärer i åldrarna 25-90 år finns med i de olika verksamheter som Röda korset bedriver.

Stora delar av verksamheten vänder sig till migranter, och är inriktad på att stärka deras rättigheter och etablering i samhället. För tillfället behövs inte fler volontärer i migrantverksamheten, däremot i kretsens verksamheter riktade till äldre.

Träffpunkten är ännu den största dagöppna verksamheten i Uppsala för ensamkommande flyktingar som väntar på skolplacering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om