Finns det jultomtar i fullmäktige? ”Ja, fler än man kan tro – särskilt i den här församlingen”. Så sade kommunalrådet Gunnar Hedberg (M) när försäljningen av Uppsala Energi klubbades under ett stormigt fullmäktigemöte för femton år sedan. Visionen var att försäljningen skulle göra kommunen skuldfri till 2008. Han var själv en av arkitekterna bakom affären och uppmanade alla att vårda de nya ekonomiska möjligheter som skulle komma. Då var låneskulden bara hälften mot i dag, men räntekostnaden en tung börda. Betalningen till långivarna motsvarade utgiften för 700 årsanställda.
LÄS MER: Uppsalabo - så stor är din skuld
LÄS MER: Marlene Burwick om kommunens ekonomi
Socialdemokraterna och de borgerliga gjorde upp om affären. Miljöpartiet varnade för risken att spenderbyxorna skulle åka på igen när det strömmade in nya pengar på kontot.
Farhågorna besannades. De spendersamma tomtarna kom och gick. När nyårsklockorna ringde 2008 var kommunen fortfarande skuldsatt. Idag verkar det som om vi är på väg mot samma situation som för 15 år sedan. Skillnaden är att räntorna är rekordlåga. Men många bedömare anser att de snart kommer att börja ticka uppåt. För Uppsala gör en procents höjning på dagens skuld 110 miljoner i ökade ränteutgifter, två procent det dubbla, tre procent...
Oavsett politisk majoritet så har Uppsala haft perioder där det har varit svårt att hålla i pengarna. Det har stundtals lett till stora budgetunderskott och svaga resultat; 1998 hade Uppsala vänstermajoritet och gick back nästan en halv miljard, i början av 2000-talet åstadkom de röda flera minusår i rad.
Ordning och reda i ekonomin, konkurrens och kostnadssänkning var alliansens honnörsord när de satt vid makten. Finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) förklarade att det är viktigt att både kunna gasa och bromsa. De senaste åren var det mycket gasa som gällde. I sin budget för 2013 räknade alliansen med ett överskott på bara fem miljoner kronor. Byggkranarna stod som en skog vid horisonten när Ahlstedt sade att kommunen inte ska spara i ladorna utan jobba för att skapa ett Uppsala för 250 000 invånare.
För de rödgröna som har makten idag är mantrat en ekonomi i balans. Lånefesten är slut. Från årsskiftet höjs skatten. Skolan och omsorgen ska effektiviseras. Många varningens fingrar i luften.
Det som verkar ha varit avgörande för skuldutvecklingen är köpet av Ulleråker. Kommunen och Uppsalahem betalade två miljarder kronor till landstinget för marken. Alla var överens. Om det var för mycket eller för lite är svårt att uttala sig om. Ulleråker har stor potential och ska Uppsala bli den storstad som småstaden så hett eftertraktar så måste de som flyttar hit ha någonstans att bo, skolor till sina barn, kultur- och idrottsanläggningar.
För att nå dit är det kanske just vård av den nya ekonomin som gäller – det kan ju finnas fler tomtar än man tror i församlingen.