Man kan kanske säga att Ebba Busch Thor går i mål i dag. När Kristdemokraterna extra riksting är slut har hon säkrat jobbet som partiordförande. Sedan möter nya utmaningar: att ta KD till fast mark i väljaropinionen. Hur det går är en öppenfråga. När hon tog över som kommunalråd i Uppsala efter Gustaf von Essen för fem år sedan satte hon målet att göra KD till ett tioprocents parti lokalt. Det blev drygt hälften.
Parallellt har hon satsat hårt på att synas på riksplanet, suttit i otaliga tv-soffor och varit med tv-serien ”Kommunpampar”. Hon har beskrivits som urtypen för en politisk broiler – men med kopplingar till Livets ord.
Bilden är dock inte entydig. Lokalt har den medialt drivna Ebba inte varit särskilt framfusig. Inga stora utspel eller kontroverser – i alla fall inte utåt.
Jämför henne med centerns kommunalråd Stefan Hanna som bröt med alliansen i Ärnafrågan och lade en egen centerbudget inför valet förra året. När Hanna viftat med årorna har Busch suttit still i båten, jobbat på för alliansens löften om ökad valfrihet och fler privata alternativ.
Syftet? Kanske att visa att hon inte bara är en politiker som fungerar i media utan också kan sköta sin del i samarbetet mellan fyra borgerliga partier i den grå politiska vardagen. De erfarenheterna kan vara guld värda som ny partiledare.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att prio ett kommer att bli att samla partiet efter den maktstrid som varit inför partiledarskiftet. Ebba Busch Thor anses ju tillhöra paritets högerfalang och stödde Mats Odell när han utmanade den mer mittenorienterade Göran Hägglund. Odell förlorade. Men Ebba Busch Thor laddade om och vann. Nu gäller det att försonas med de som stött Hägglund så att de inte känner sig svikna av partiet.
Vilka frågor kommer hon då att driva? Mycket beror på läget i partiet, anser Ulf Bjereld.
Under bataljerna innan ledarbytet sade hon att hon ville ha samvetsfrihet och en nollvision för aborter samtidigt som hon ansåg att dagens abortlagstiftning är bra. Äktenskapslagstiftningen vill hon göra könsneutral. När Göran Hägglund ville ha en invandringspolitik med lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och en snabbare avslagsprocess twittrade Ebba Busch Thor: ”Stolt! Tydliga intentioner och konkreta förslag som kan göra skillnad”. Hon är för kärnkraft, mot könskvotering, vill ha ett starkare försvar och ge full support och maximal frihet till familjen.
Vissa har jämfört Ebba Busch Thor med den kontroversielle amerikanske republikanen Sarah Palin och tror att hon kommer att tvingas driva partiet mot höger för att få upp opinionssiffrorna. Själv ser hon Tysklands förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel, som en politisk förebild.
Ulf Bjerelds bedömning är att hon liksom andra nytillträdda partiledare kommer att tvingas gå mer mot mitten för att ”koppla greppet” om partiet. Sedan kan hon driva politiken åt höger, om hon väljer att göra det.
– När hon väl sitter som partiledare kanske det inte är så lätt. De blir ofta mer pragmatiska när det väl är valda, säger han.
Mycket handlar också om hur övriga partier agerar. Väljer moderaterna att orientera sig åt höger så blir det trångt på den kanten.
Det mesta tycks vara öppet.
Ebba Busch Thors mediala begåvning, att hon går genom rutan, som många KD-anhängare sätter så högt värde på, har dock ännu inte givit något genomslag i opinionen. I de senaste undersökningarna ligger partiet kvar strax under fyra procent.
Ska Ebba Busch Thor ta KD:s nationella väljarstöd i riktning mot sitt gamla mål för Uppsala så måste hon börja leverera från dag ett – med eller utan högersväng.