Modersmålsenheten tar hand om cirka 2300 flerspråkiga barn i Uppsala kommun. Totalt arbetar 80 pedagoger vid enheten som talar 40 olika språk. Nu vill kommunen avveckla den. Det upprör både pedagoger och föräldrar.
– Det hela är flummigt och ogenomtänkt och strider mot vad all forskning visar. Det är oerhört viktigt för känslan av delaktighet och integration att de här barnens modersmål finns naturligt i deras vardag. Dessutom har vi föräldrar inte fått vara med alls. Man tisslar och tasslar och försöker hålla förslaget hemligt fast beslut ska tas redan den första juni, säger Constanze Ackermann-Boström mamma till ett flerspråkigt barn i tyska.
Tommie Petersson pappa till Liam som pratar spanska tycker att neddragningen är ett slag mot mångkulturen.
– I dag finns pedagogerna från modersmålsenheten med regelbundet på förskolan. Hur ska personalen som redan i dag är överarbetad klara av ännu fler arbetsuppgifter. Det duger inte att tro att man kan ta hjälp via skype som man skriver i förslaget, säger han.
Enligt modersmålspedagogen Idit Margulis har flera möten hållits med personalen, men hon upplever inte att kommunen lyssnar.
– Man kommer att behålla tio pedagoger av 80. Hur ska de kunna täcka upp för 40 språk. Man måste ju kunna språket för det ska fungera. De gör sig av med kompetens som är svår att återskapa, säger hon.
Enligt utbildningsdirektör Birgitta Pettersson är upprinnelsen till hela förändringen ett föreläggande som Skolinspektionen lämnat mot Uppsala kommun år 2013 och som innebär att kommunen måste se till så att alla barn i kommunens förskolor som har ett annat modersmål än svenska ska ges möjlighet att utveckla det och sin kulturella identitet i förskolans kontinuerliga verksamhet.
Syftet med det förslag som nu ligger på bordet är att förskolorna ska ta det ansvaret. För att klara uppgiften ska ett riktat stöd att ges till enskild personal och personalgrupper via tjänster som ska inrättas inom konsultativt stöd.
– Vi har provat det här i pilotprojekt på sex förskolor och fått en kvalitetsförbättring. Barnen förbättrar sin språkliga och kulturella utveckling inom ramen för förskolans undervisning när det blir en del av den dagliga verksamheten, säger hon.
I dag erbjuder Modersmålsenheten 40 språk. Hur ska ni klara samma uppdra på 10 personer?
– Språkskolans uppdrag utökas och anpassas till att också gälla barnen i förskolan. Det ger en bred språklig kompetens som vi kommer att kunna utnyttja på ett nytt och effektivare sätt. Språkskolan kommer att arbeta med alla barn och elever från förskola till gymnasium.
Men det måste väl bli betydligt färre språktimmar för barnen?
– Räknar man bara tiden där en pedagog träffar ett enskilt barn så blir det så. När modersmål och kulturell identitet blir en del av vardagen så får de mycket mer. Idag är modersmål inte en integrerad del av verksamhet på förskolorna, säger Birgitta Pettersson.