Bakgrunden är två ärenden som kommer att behandlas under dagens sammanträde med miljö- och hälsoskyddsnämnden som hanterar serveringstillstånd. Det ena rör en restaurang i centrala Uppsala som vill starta en krog i Svartbäcken. Det andra en restaurang där ägaren anklagats av Skatteverket för skattefusk på 2,8 miljoner kronor och som riskerar att förlora sitt tillstånd på grund av det.
Centerpartiets ledamot Mattias Johansson anser att den rödgröna majoriteten är för hård i sin bedömning av båda fallen. När det gäller restaurangen som vill starta nytt i Svartbäcken så tycker både han och allianskollegerna att ägarna ska få tillstånd för de öppettider de vill ha.
– Det finns få restauranger i området och ägarna sköter den de har. Det finns inget att klara på, säger han.
Den krögare som anklagats för skattefusk anser alliansen borde få en varning, inte indraget tillstånd.
– Ägaren har en konflikt med Skatteverket som inte är avgjord. Men han har betalt sin skuld. Misstankarna om skattebrott är nedlagda. Han har drivit restaurangen i 16 år och den är omtyckt. Ägaren borde få en andra chans, säger Mattias Johansson.
Han tycker att den rödgröna majoriteten driver en mer restriktiv alkoholpolitik och att det är dåligt för Uppsalas krogliv.
Enligt alkohollagen ska "särskild hänsyn tas till laglydighet och benägenhet att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna"?
– Vad man gör är att ta till det starkaste instrumentet direkt, som att dra in tillståndet. Det är en njugg inställning. Vi anser att man ska utdela en varning först. De som inte sköter sig vet att vi har ögonen på dem. Vi kommer att reservera oss i båda de här ärendena, säger Mattias Johansson.
Bengt Fladvad (MP) som är ordförande i nämnden vill inte kommentera några beslut i förväg. Vilket det blir ska diskuteras vid mötet.
– Det vi gör är att följa lagen. Jag tror inte det är någon skillnad mot tidigare. Vi har bara dragit in tillståndet för en restaurang. Det var alla eniga om. Att ge ett tidsbegränsat tillstånd i ett bostadsområde kan vi göra för att se om det blir någon olägenhet för de boende, säger han.
När det gäller ekonomin så kontrolleras alla restauranger mot Skatteverket och polis inför ett tillståndsärende.
– Man kan ha olika a åsikter om hur hård man ska vara. Men den som inte sköter sin ekonomi får en fördel gentemot andra restauranger som sköter sig. Det sätter konkurrensen ur spel, säger Bengt Fladvad.