Avvecklingen av telefonautomaterna har pågått i många år. Bakgrunden är förstås mobiltelefonins explosionsartade utveckling.
– År 2000 slog mobilerna igenom på allvar. Då började vår, som jag tycker varsamma, avveckling, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.
2013 insåg Telia att automaterna och kioskerna hade nått vägs ände. Företag beslutade sig för att successivt ta bort landets samtliga allmänna betaltelefoner med målet att de vid utgången av 2015 skulle vara helt borta.
– Uppsala kommun är sist ut i landet. Enligt våra siffror finns det 16 kvar nu i höst, säger Hans G Larsson.
Men faktum är att Telia nyligen har skruvat bort sina nio telefoner på Akademiska sjukhuset och att samtalsbåsen vid exempelvis ingång 70 nu gapar tomma.
– Vi blev lite tagna på sängen. Men senast på måndag ska vi ha egna telefoner på plats, lovar Tommy Wahlström på Akademiska sjukhuset.
Dessa telefoner ska ha förprogrammerade nummer till centralerna för taxi, färdtjänst och sjukresor. Tjänsten blir gratis, men det kommer inte att gå att ringa andra samtal till släkt och vänner till exempel.
När Telia nu skrotar systemet med telefonautomater lutar man sig mot bland annat en Sifoundersökning från 2013. Då uppgav 98 procent att de inte vänt en telefonautomat eller -kiosk under det senaste året.
På UNT.s fråga om Telia fått många klagomål från allmänheten på avvecklingen blir svaret:
– Nej, det är mest journalister som ringer och ställer nostalgifrågor.