SLU-anställda misstänks för mutbrott

Tre anställda vid SLU i Uppsala misstänks för mutbrott. De ska ha bjudits på resor och event med mat och vin av en leverantör. Samtliga har sagt upp sig efter avslöjandet.

Tre anställda på SLU misstänks för mutbrott.

Tre anställda på SLU misstänks för mutbrott.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-07-11 08:45

De tre har arbetat med inköp av teknisk utrustning vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. I samband med det ska de ha bjudits på olika belöningsresor eller event av en internationell leverantör med kontor i Stockholm.

Enligt en intern utredning om misstänkt mutbrott som SLU gjort har en av männen, en arbetsledare, tagit emot eller tänkt ta emot förmåner till ett värde av mellan 22 500 och 32 500 kronor. Arbetsledarens chef och en koordinator har tagit emot eller tänkt ta emot förmåner värda minst 12 000 respektive 1 500 kronor.

Resorna och eventen har kombinerats med restaurangbesök.

En belöningsresa som arbetsledaren tackade ja till år 2012 har SLU värderat till 10 000 kronor. Den gjordes till en mässa i Tyskland. Arbetsledaren var inkvarterad på hotell Hilton, bjöds på middagar och roades med gokartkörning. Efter resan skrev leverantörens försäljningschef i ett mejl att han snart hoppades kunna bjuda på liknande aktiviteter och han var öppen för att "ta nästa steg i affärsdiskussionen”.

Efter resan skrev SLU på ett leasingkontrakt värt 1,5 miljoner kronor om året med leverantören.

Enligt utredningen tackade arbetsledarens chef förra året ja till en landskamp i fotboll i Stockholm med mat och vin värd 1000 kronor. Koordinatorn bjöds på tennis på Stockholm Open. I januari i år var två av männen på bowling i Uppsala. Vid ett annat tillfälle arrangerade leverantören vinprovning med efterföljande restaurangbesök och shufflespel. Då ska också leverantörens Sverige-vd ha varit med.

I år var det meningen att ytterligare en Tysklandsresa skulle genomföras. Både Tysklandsresan och en bjudresa till Nice under fotbolls-EM med hotell, mat och biljetter, avstyrdes dock sedan muthistorien uppdagats.

Det var en konkurrent till leverantören som i våras gjorde SLU uppmärksam på vad som försiggick.

I den interna utredningen gör SLU bedömningen att de tre anställda allvarligt brutit mot SLU:s regler, att förtroende för deras lojalitet mot SLU är brutet och att de gjort sig skyldiga till mutbrott. En polisanmälan till Nationella korruptionsgruppen har gjorts. Efter det har de tre valt att sluta på SLU.

–  Det de gjort är ett flagrant brott mot våra interna regler. Det är både allvarligt och beklagligt. Hade de inte valt att själva sluta så hade de blivit uppsagda, säger SLU:s presschef Mikael Jansson.

Tror ni att de kan ha deltagit i fler bjudresor?

–Nej. Vi tror inte det. Inget tyder heller på att de försökt berika sig ekonomiskt, säger Mikael Jansson.

Hur allvarlig är affären för SLU?

– Det är klart att den är allvarlig. Men jag tror inte den skadat SLU som leverantörspartner. Vi har blivit uppmärksammade på vad som hänt och agerat både arbetsrättsligt och genom att anmäla till polis och åklagare.

Har SLU förlorat ekonomiskt?

– Det tror jag inte. Men vi har inte utrett affären ur det perspektivet, säger Mikael Jansson.

Vad som händer med företaget som stått för de misstänkta mutorna är en fråga för polis och åklagare. SLU har dock inte för avsikt att bryta samarbetet med dem i dagsläget.

– Vi har ett antal löpande avtal som vi kommer att låta gå ut. Sedan ska avtalen handlas upp igen. Jag kan inte svara på hur vi agerar då. Men alla statliga upphandlingar ska ju ske enligt reglerna i Lagen om offentlig upphandling, LOU, säger Mikael Jansson.

Fakta Riskerar fängelse i upp till två år

Enligt lagen om offentlig anställning ska den som är skäligen misstänkt för att i sin anställning ha begått brott anmälas till åtal, om misstanken avser tagande av muta, grovt tagande av muta.

Enligt brottbalken riskerar den som är arbetstagare eller utövar uppdrag och tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för utövningen av anställningen eller uppdraget döms för tagande av muta till böter eller fängelse i högst två år.

Källa: SLU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!