Vem är gammal?
– Den som inte är nyfiken på morgondagen längre.
Det svarar Barbro Westerholm, 83-årig riskdagspolitiker i en kommande UNT-intervju.
Hon är inte ensam om att vara senior och nyfiken. Bara i Uppsala kommun lever närmare 35 000 seniorer och som grafiken intill visar har de en lång rad av fritidsintressen.
I dag inleder UNT en artikelserie om alla de invånare som befinner sig någonstans mellan nyvunnen pensionsålder och ända upp till rekordhöga 108 år.
Somliga seniorer är beroende av omvårdnad på ett äldreboende, andra fortsätter högt upp i åren att leva ett självständigt liv i egen bostad. Grafiken visar att de allra flesta, 80 år eller äldre, lever i bostadsrätt, hyresrätt eller småhus. Bara var tionde i den åldersgruppen har en specialbostad, till exempel ett äldreboende.
Prognoser i Uppsala kommun visar att gruppen seniorer kommer att växa sig större. Till exempel kommer andelen 80-plussare att vara dubbelt så många år 2030 jämfört med i dag.
Utvecklingen ställer högre krav på samhället. Kostnaden för äldreomsorgen i Uppsala kommun beräknas öka från 1,7 till 2 miljarder på fyra år.
Om inget händer, vill säga. Uppsala kommun utreder nya boendeformer och vill få fler att röra på sig. Åtgärderna ska främja god hälsa högt upp i åren och senarelägga datumet för behov av äldreomsorg. Redan i dag är det många seniorer som motionerar. Nationella siffror i grafiken visar att de äldre är hack i häl på de unga och att 59 procent rör sig minst 30 minuter per dag.
Men vad säger seniorerna själva om sina liv, och vad borde UNT skriva om i artikelserien?
Det smäller i Gottsundas boulehall när Ragnar Palm får in en fullträff. Han är en av närmare 35 000 Uppsalabor som passerat 65. Det är lika många människor som i en hyfsat stor kommun, konstaterar vi medan kompisen Robert Eriksson kommer gående över grusplanen.
Här står även Angelika Ebert som berättar att hon nätt och jämnt har budget för att kunna delta i de aktiviteter som kostar pengar, för att inte tala om sopplunchen för 50 kronor.
Under samtalet kommer vi in på äldrefattigdom, att det finns Uppsalabor som inte kan betala hyran efter renoveringen och att andra deltagare på träffpunkterna inte har råd att ta bussen hit. I stället blir de sittande hemma i ensamheten.
Se där, ett ämne för UNT att ta upp i äldreserien, tycker de.
– Sänk busspriset för pensionärerna, det får gärna vara gratis! säger Ragnar Palm.
De är alla engagerade i kommunala Träffpunkt Treklangen, en mötesplats för 65-plussare.
En artikelserie om att vara äldre i Uppsala väcker intresse, och efter en stund kommer det ena förslaget efter det andra.
– Skriv om hur man löser ensamheten för det vet inte jag. Det blir mycket sämre när de äldre blir solo, både socialt och ekonomiskt, säger Robert Eriksson.
Vi går över till grannhuset där Träffpunkt Treklangen har sin mötesplats. Här inne sitter Anita Larsson med väninnor vid ett dukat bord med ostmackor, kaffe och yoghurt. Hon vill att UNT lyfter fram vikten av att komma ut ur sin lägenhet, för det sociala och för den personliga hälsans skull.
– Sådant förebygger åldersdemens, säger hon.
Men varför är det mest kvinnor här och hur får man fler män att bli sociala, gå på träffpunkter och umgås med andra? funderar de.
Ragnar Palm som slår sig ner efter boulematchen har sin analys klar:
– Damerna är före oss män i sådana här sammanhang. Den sociala biten är inget märkvärdigt för kvinnor, men jag tror att män är rädda. För min del har jag lätt för att surra med vem som helst.
Bostadsfrågan är brännande och flera känner en oro över vad som ska hända när de inte längre klarar av att bo hemma.
Antalet 80-plussare väntas vara dubbelt så många kring år 2030. Äldreomsorgen är ett stort och viktigt ämne att ta upp i tidningen, tycker Anita Larsson.
– Vi skulle ha den gamla typens ålderdomshem, men med dagens standard.
Stämningen är överlag positiv. Så är det även när vi besöker restaurang Senioren i Uppsala centrum, där 87-årige Hasse Bodin roar besökarna med sitt minimunspel.
På menyn står soppa och pannkakor. Sören Lejonclou som är på väg till pannkakorna tycker att UNT borde skriva om otryggheten.
– Efter mörkrets inbrott får jag inte gå ut för barnbarnen. Man vill ju inte bli nedslagen.
Bordskamraten Olle Karlsson, före detta SJ-arbetare från Värnamo, är inte orolig. Han går både på bio och konserter om kvällarna.
– Det finns mycket positivt för äldre här i Uppsala.
För hans del var det ett lyft att flytta från Gränby till centrum efter att hustrun gått bort. Nu träffar han regelbundet andra.
I lokalen finns ett par pigga hundraåringar och en 97-åring. De får 69-åriga Leis Jacobsen att framstå som rena ungdomen.
– Tänk ljust så kommer du lättare över det svåra! är hennes livsfilosofi.
Vid ett annat bord sitter Wera Henning, 93. Hon promenerar dagligen och utan rullator, men tycker att UNT ska skriva om äldrevården.
– Det är äldrevården som man undrar över, vad man kommer till. Men jag har svårt att komma in där i dagsläget.
Sociala aktiviteter, äldrefattigdom och omsorg är ämnen som UNT redan nu kan lova artiklar om. Men att skriva om seniorer är inte som att skriva om en enda grupp.
– Bland äldre finns det så många åldersgrupper. Det handlar om vem man är och hur man mår. En senior kan vara en pigg 95-åring eller en skör 65-åring, säger kommunens äldreombudsman Karin Udenius.
Genom sitt uppdrag har hon regelbundet kontakt med 65-plussare.
– Uppsala är en härlig stad att bo i, med väldigt mycket aktiviteter. Men det är naturligtvis inte alla som kan ta del av det. Det finns en ofrivillig ensamhet och det finns äldre som vill komma ut men som inte har hiss. Många uttrycker att det är väldigt krångligt och komplicerat att vara äldre, att ny teknik och tillgänglighet inte tillämpas för de äldre.
Vad måste samhället göra för den växande gruppen äldre?
– Fortsätta se till att det finns goda möjligheter till möten, både för samtal och träning. Och det behövs ett nytt sätt att tänka kring bostäder. Man vill välja sin ensamhet men inte vara ensam jämnt.
Det sägs att gammal är äldst. I den här artikelserien tar UNT påståendet på allvar och låter seniorer påverka innehållet. Vårens artiklar blir en blandning av smått och stort, roligt och allvarligt – och till hundra procent med fokus på seniorer.