Kommunalrådet Erik Pelling (S) är kritisk till fastighetsbolagens bestämmelser om minimiinkomster.
– Vi för diskussioner med bolagen om de här reglerna. Krav på höga inkomster kan utestänga till exempel nyanlända eller personer med försörjningsstöd från vissa bostadsområden.
Kommunens rödgröna majoritet arbetar för vad man kallar socialt hållbart byggande vilket innebär bland annat att man vill motverka segregation. När kommunen i framtiden tilldelar mark för bostadsbyggande ska byggherren uppfylla vissa villkor kring ökad social hållbarhet, som att hyresgäster ska godtas även om de inte klarar dagens inkomstspärr.
– Vi har ännu inte ställt sådana krav vid markanvisningar men räknar med att göra det inom kort. Det kan ske i områden som Ulleråker, Rosendal och Östra Sala Backe, uppger Erik Pelling.
Kommunalrådet Therez Olsson (M) framhåller att privatvärdarna måste kunna säkra att de får in hyror för att täcka sina kostnader.
– Man kan diskutera hur höga inkomster som krävs att hyresgästerna ska ha, det får inte vara orimliga belopp. För dem som har svårt att betala hyran kan man tänka sig att kommunen går in som garant.
Att kommunen skulle ålägga privata fastighetsägare att godta personer med socialbidrag är Therez Olsson tveksam till.
– Det sista bostadsmarknaden behöver är fler styrningar och kommunala särkrav.
Vad gäller de rödgrönas vision om socialt hållbart byggande tar Erik Pelling upp några verktyg han vill använda för att förverkliga idén. Det handlar bland annat om statliga investeringsbidrag till dem som bygger hyresrätter med lägre hyra eller att den som får köpa kommunal mark måste sätta ett maxtak för hyran.
En annan variant är att fastighetsbolagen ska reservera vissa hyreskontrakt för utsatta grupper vilket till exempel Rikshem kommer att göra vid fastigheter som nu byggs i Uppsala.
Ett vanligt sätt att motverka segregation är att mixa bostadsrätter och hyresrätter inom ett bostadsområde. Det sker i exempelvis Rosendal men Erik Pelling tycker inte att syftet har uppnåtts.
– Vi ser att boendekostnaderna i Rosendal är så höga att det inte blir någon social blandning och samma risk finns även i andra områden där det byggs i Uppsala. Vi vill därför använda investeringsstödet till byggföretag som kan få fram hyreslägenheter med låg hyra.
Riskerar det inte att bli bostäder med låg kvalitet?
– Det är absolut inte vad det handlar om. Det går att sänka kostnaderna med smarta lösningar utan att sänka kvaliteten.