Videon är inte längre tillgänglig
Strax efter klockan 17 verkade hela Uppsala vandra genom stadskärnan. Men till skillnad från en vanlig vardag var de flesta inte på väg hem från jobbet, utan istället sakta men säkert på väg mot Slottsbacken. Detta för att delta i den manifestation för att visa solidaritet med alla de flyktingar som just nu är på väg till, eller genom Europa.
– Det är viktigt att visa att vi svenskar är ett solidariskt folk. Det har varit för mycket rasism och hets mot folkgrupp på sistone och det är inte Sverige.
LÄS MER: Krönika. "Världens ögon får inte stängas"
Det tyckte Jonas Wärnsberg, som stod och väntade i solskenet nedanför Carolina Redivia medan tåget växte sig allt större, inför avgången mot Stora torget, där man skulle mötas upp för att lyssna på tal och musik samt ha möjlighet att lämna in förnödenheter som ska gå till flyktingarna på Lesbos i Grekland. Manifestationen var ett av många evenemang som fått folk runt om i Europa att engagera sig i flyktingfrågan den senaste tiden.
– Politiker vänder alltid kappan efter vinden, så det är skönt att vinden blåser åt det här hållet nu i alla fall, säger Adam von Friesendorff och får medhåll från Carolina Englund som han går i tåget med.
– Det är viktigt att visa att folk får komma hit!
I stället för att gå raka vägen till Stora torget fick demonstrationståget, på grund av ombyggnaden av Drottninggatan, ringla sig likt en orm nedför Nedre Slottsgatan, genom Slottsgränd, över Västgötaspången och först på Kungsängsgatan svänga av mot torgsamlingen. Längs hela färden ropades kvällens och Uppsalas budskap: flyktingar välkomna!
Väl på plats fylldes Stora torget snabbt och det konstaterades att rekordmånga 4265 Uppsalabor valt att komma dit och visa sin solidaritet.
Jeannette Escanilla var en av de som organiserade manifestationen och det var hennes röst som välkomnade de samlade till talen som staffettaktigt gick mellan representanter från Uppsalas politiska partier och föreningar. Återkommande i flera av talen var krav på att Uppsalas och Sveriges politiker måste göra mer, men också att den drunknade treåringen Alan Kurdi blivit vändpunkten som fått många att inse allvaret i flyktingkrisen.
LÄS MER: Tusentals manifesterade på Stora torget
Och trots skilda politiska tillhörigheter var talarna överrens om hur viktigt det är att vi alla visar sitt stöd för flyktingarna. Men också att Uppsala och Sverige kan göra mer.
Kommunalrådet Jonas Segersam (KD) valde trots krisen att vara positiv och citerade Angela Merkels uttalande från i förra veckan.
– Wir Schaffen das. Vi klarar det. Flyktingkrisen går att lösa.